15.4 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Президентът на Фондация “Левентис” стана почетен гражданин на Несебър

Пол Левентис – управител на Фондация  „А. Г. Левентис“ беше удостоен със званието почетен гражданин на Несебър. Това стана на официална церемония в Археологическия музей.

Пол Левентис получи от кмета Николай Димитров почетна огърлица, ключа на Несебър и почетен плакет за дарител. Фондацията финансира изцяло реставрацията на църквата “Св.Стефан” и проект за църквата “Св. Йоан Кръстител”.

Директорът на музея Петя Кияшкина подари на президента на фондацията и първия екземпляр на току що излезлия от печат “Пътеводител на Археологическия музей в Несебър”, който се издава също с финансовата подкрепа на ““А. Г. Левентис“”.

Преди официалната церемония Пол Левентис видя възстановените с пари на фондацията фрески на църквата “Св. Стефан” и цялостната реставрация. Той сподели, че вижда много положителни промени в града по отношение на опазването на паметниците на културата.

“ Виждам голям прогрес и  положителна промяна в Несебър от последното ми посещение в града преди 3 години и половина. Все още  не сме достигнали фаза, в която да кажем всичко е идеално. Но с добрата воля на местната администрация и политиката, която води кмета Николай Димитров, съм уверен, че сме на прав път.

Надявам  се и моите съграждани от Несебър да го подкрепят в тези усилия.

Одобрявам посоката, в която се управлява стария град. И смятам, че това ще даде своите положителни резултати, важни за съхраняването и развитието на културното наследство на Несебър, което е  изключително значимо в световен аспект”, заяви Пол Левентис.

Фондацията ще финансира и укрепването на църквата “Св. Архангели Михаил и Гавриил“. Заедно с експерта към фондация „Левентис” проф. Хараламбос Бакиртзис, представителят на фондацията  за България Борис Хаджиев,  и председателя на българския комитет на ИКОМОС доц. Стефан Белишки той се увери на място от нуждата от спешна помощ за църквата.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук