12.6 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Президентът Румен Радев гледа възстановката на битката при Ахелой /видео/

Президентът Румен Радев  посети Ахелой по повод националното честване на 1100 години от битката при Ахелой.

Румен Радев беше посрещнат с народни песни, хляб и сол,  пред Народно читалище  „Светлина – 1934“  в Ахелой, където проведе среща с кмета на община Поморие Иван Алексиев и кмета на Ахелой Иван Георгиев .

По-късно президентът наблюдава възстановка на битката при Ахелой с участието на сдружение „Авитохол“ и доброволци от цялата страна. Клубове за исторически възстановки в страната пресъздадоха битката между българската и ромейската войска в близост до бойното поле край  Ахелой, като демонстрираха въоръжение и снаряжение и бойни практики на войските от Средновекевоието. Битката при Ахелой се е състояла на  20 август 917 г. край река Ахелой, между българските войски, водени от цар Симеон I Велики и войските на Византия, водени от магистър Лъв Фока. България печели решителна победа. Това сражение е сред най-грандиозните битки за цялото европейско Средновековие. В него вземат участие над 120 000 души.

По-късно пред паметника на цар Симеон I  беше отслужена панихида за падналите воини в битката при Ахелой от Сливенския митрополит Йоаникий, а държавният глава и кмета на Поморие Иван Алексиев произнесоха слова. Победата край Ахелой е била решаваща за българската държавност, каза в словото си държавния глава.

Бяха  поднесени венци и цветя пред паметника на цар Симеон I. Националното честване на 1100 години от битката при Ахелой завърши със заря.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук