19.3 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Президентът ще открие новия символ на Созопол

Президентът  на Република България Росен Плевнелиев ще посети Созопол за празника  на града днес, когато се чества Света Марина- покровителката на града. Той ще бъде посрещнат в центъра на града от  кмета Панайот Рейзи и почетна рота моряци от Военно морска база Атия, които ще изпълнят ритуал по посрещането на главнокомандващия на Българската армия. Първото място, което ще посети президентът в Созопол е църквата Св. св. Кирил и Методий, където ще се поклони пред мощите на Свети Йоан Кръстител. Преди близо една година в качеството му на кандидат за президент  това бе първата му спирка по време на визитата му в града.

Той ще разгледа разкопките на крепостната стена и ще се запознае с най- новите открития на археологическия обект, който се намира в близост до църквата Св. св. Кирил и Методий. Разходката му ще продължи по алеята на Южната крепостна стена и музея на фондация „Созопол”,където ще се запознае с последните проекти, по които работи фондацията и ще разгледа музея.

В 18.00 ч. официално ще бъде открит най- новия символ на града- автентична рибарска гребна лодка тип „аламана”. Президентът и придружаващите го лица ще присъстват на водосвет и ритуал по откриване на аламаната, чийто монтаж в градинката до църквата Св. св. Кирил и Методий започна .

Програмата за празниците на Созопол продължава с откриване на една изключителна изложба на монети, която ще бъде открита в Археологическия музей. Президентът ще присъства на откриването й и ще разгледа най- богатата колекция от монети по Черноморието, сечени за първи път по българските земи.

Празникът ще завърши с концерт, на който официално ще бъде връчено званието „Почетен гражданин на Созопол” на Симеон Данков.

Жителите на древния град очакват българския президент, който започна кампанията си за президент точно от Созопол и те бяха първите пред които той представи своята платформа и визията си за президент на страната.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук