12.1 C
Бургас
сряда, май 1, 2024

Премиерът Орешарски ще назначи заместник-министър по туризма от средите на бранша

Ще бъде назначен заместник-министър, който ще отговаря за туризма. Това обяви министър-председателят Пламен Орешарски след срещата си с представители на туристическия бранш в Министерския съвет. Участниците в срещата приветстваха решението на премиера новият зам.-министър да бъде човек от бранша. Орешарски изтъкна, че към момента ще се запазят сега съществуващите структури, за да не се правят институционални размествания при вече започнал активен туристически сезон.

снимка: пресцентър Министерски съмет

По-стратегическото развитие на отрасъла предстои да се обсъди до два-три месеца. „Уточнихме се да продължим дискусиите през есента, когато ще говорим за дългосрочни стратегии в бранша и за институционалната рамка, в която той ще се управлява – агенция, министерство или сегашната структура“, посочи премиерът.

 

Министър-председателят заяви, че е възложил на вицепремиера Даниела Бобева да събере всички предложения за спешни промени, които се отнасят както за нормативната база, така и за определени процедури, по които работи изпълнителната власт. Ще бъде изготвен доклад за състоянието и подобренията в бранша и на тази основа на следващо заседание наМинистерския съвет ще се предприемат конкретни мерки. „Следващите два месеца трябва да направим широко обсъждане с бранша на стратегията за партньорство с Европейската комисия във връзка със средствата за бранша“, добави Пламен Орешарски.

 

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев отговори на притесненията, че има забавяне в двете експертни комисии по категоризация. „С моя заповед е упълномощен човек, който ще подписва, така че няма да има никакво забавяне относно категоризацията. Прави се всичко възможно“, увери министърът. „Целта ни е да имаме добър туристически сезон. Според мен и според очакванията на бизнеса той ще бъде добър“, каза още Драгомир Стойнев. Той коментира и забавянето в обществените поръчки, които са за реклама. „Не знам защо в края на мандата на ГЕРБ не са били подписани тези договори за около 14 млн. лв. В момента са изразходвани около 6 млн. лв. от бюджета, но ви уверявам че в края на тази седмица, или в началото на следващата всички обществени поръчки ще бъдат подписани, за да бъдат всички спокойни и да има добър туристически сезон“, каза още министърът.

 

Председателят на Националния борд по туризъм Красимир Гергов коментира предстоящото назначаване на заместник-министър, който ще отговаря за сектора. „Получихме обещание от премиера, че ще назначи човек от бранша и няма да вземе решение от нито една партийна група“, отбеляза Гергов и добави: „Туризмът е индустрия, която най-много би нахранила тази държава“.

 

Председател на УС на Асоциацията българските туроператори и туристически агенти Байко Байков изрази общото решение на браншовите организации да се стигне до създаването на министерство на туризма. Байков отбеляза още, че има много въпроси, които трябва да бъдат решени, за да бъде сезонът успешен за българския туризъм. „Имаме конкретни предложения и се надявам, че във възстановения диалог от днес нататък ще намерим в лицето на администрацията партньор на бранша, който за пореден път показа, че е консолидиран във важни принципни позиции“, каза Байков.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук