13.8 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Премиерът откри новата пречиствателна станция в „Меден Рудник”

В Бургас пуснаха в експлоатация нова и модерна пречиствателна станция, която ще обслужва отпадните води на жилищен комплекс „Меден рудник“. Лентата бе прерязана официално от премиера Бойко Борисов, министъра на околната среда и водите Нона Караджова  и кмета на града Димитър Николов. Новото съоръжение струва малко над 6 млн. евро, като 74% от тези пари идват от европейско финансиране. 

Премиерът Борисов и Нона Караджова похвалиха местната власт за административния й капацитет и многобройните средства, привлечени от нея по различни европрограми. Само по Оперативна програма „Околна среда“ през последните 2 години Община Бургас спечели 4 мащабни проекта, както и още 3 в направлението Екология по други програми. Един от проектите по ОПОС, на стойност 17 млн. лв., предвижда рехабилитация и разширение на водоснабдителната и канализационната мрежа отново в „Меден рудник“.

На откриването, премиера Бойко Борисов заяви, че с новата пречиствателна станция ще се реши проблема с качеството на водите в Бургаския залив. До днес отпадните води от комплекс „Меден рудник“ се изливаха в близките езера, а оттам директно в морето. Сега с новото съоръжение този проблем е решен и това е добър знак за развитието на туризма в бургаски регион.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук