14.9 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Препарирани защитени видове бяха иззети от заведение в Поморие

Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас  иззеха изложени в Поморие препарирани екземпляри от защитени видове при съвместна проверка с представители на Българска Фондация “Биоразнообразие”, БДЗП и Регионален музей Бургас. В заведение за хранене са намерени две мечи кожи, кожа от дива котка, препарирани дива котка, скален орел, бухал, мишелов, забулена сова и нощна чапла.

На нарушителя ще бъде съставен акт по Закона за биологичното разнообразие. За видове като тези, включени в Приложение 3 на този закон, е забранено умишленото улавяне, преследване, обезпокояване, унищожаване, изземване на яйца, увреждане на местата  за размножаване, вземане на намерени мъртви екземпляри, пренасяне през граница, търговия с тях, препариране, притежаване и излагане на публични места. За  такива нарушения се налагат глоби от 100 до 5 000 лева за физически лица и от 500 до 10 000 лева за юридически лица и еднолични търговци. Законът предвижда отнетите в полза на държавата мъртви екземпляри да бъдат предоставяни на учебни заведения или музеи за попълване на сбирките им.

За тази година това е второто констатирано от РИОСВ-Бургас такова нарушение. През април беше санкционирано физическо лице за притежание на препариран скален орел.

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук