11 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Пресяват пясъка за пясъчните фигури

„Филмови герои” е темата на тазгодишното издание на Фестивала на пясъчните фигури. Това каза пред Радио „Фокус” – Бургас Йорданка Ананиева, зам.-кмет по култура и образование в Община Бургас. По нейните думи, фестивалът вече е в напреднала фаза на организация.

„В момента се доставя допълнително пясък, които започва да се пресява, за да може скулпторите да работят фигурите. Самите скулптори ще бъдат 9 чужденци и 11 българи. Общо ще изградят 23 пясъчни скулптури. Традиционно откриваме този фестивал в началото на юли месец като конкретната дата все още не е ясна”, обясни заместник-кметът.

Според нея фестивалът обикновено продължава цялото лято, а когато е хубаво времето – дори и през октомври. „И тази година ще бъде изграден на традиционното си място, в парк „Езеро”. От миналата година даваме възможност на децата, които посещават фестивала, да се запишат и да се опитат да направят и те скулптури от пясък. Има скулптори, които провеждат такова обучение. И тази годи ще запазим този формат, защото се оказа, че е удачен и има ефект сред децата и ще продължим да ги учим да правят скулптури”, каза още заместник-кметът.

Първият летен фестивал на Община Бургас е „Включи градът”, който ще се проведе на 24 и 25 юни. „Той е един от най-новите ни фестивали, той е и най-иновативен. Включва различни сегменти като пърформанси, различни прояви, които са на открито и събират много публика. Обикновено публиката на фестивала е по-младежка, с желание за участие в дейностите във фестивала. Вече почти сме готови с неговата организация. Много скоро ще финализираме всички договори, за да можем да обявим програмата”, допълни Ананиева.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук