14.9 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Пресякоха трафик на внушителна колекция на иманяр от Съединение

Бургаски криминалисти пресякоха опит за трафик на уникални археологически находки. Артефактите са били събирани в продължение на години от 60-годишен иманяр от сунгурларското село Съединение. Внушителната колекция от 666 находки е била укривана години наред в специално пригоден тайник в дома му.

По данни на полицията Д.Д. извършвал незаконни археологически разкопки около Руен и Сунгурларе. Археолозите са определили откритите ценности като  изключително редки.

Отчита се и това, че задържаният мъж ги е съхранявал много добре. За попълване на колекцията си той е използвал метал-детектори и друга техника, с която обикалял около селата. До момента не е установено да е имал съучастник или да е поддържал близки контакти с други иманяри от региона.

Полицейските служители са установили, че голяма част от находките е трябвало да бъдат изнесени в Германия. Всички ще бъдат предмет на експертиза от специалисти на Националния исторически музей – София и Регионалния исторически музей – Бургас.

Мъжът е обяснил, че събирането на артефактите и сумата от евентуалната им продажба щели да финансират създаването частен музей, в който същите да се излагат и впоследствие развиване на мрежа за селски културен туризъм, насочен към античната история.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук