16.5 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Прехвърляне на собственост „на тъмно” в Бургас ощетява държавата и заплашва общината с безкрайни съдебни дела

Бургаската компания „Бутед” АД стана жертва на опит за отнемане на собственост със съдействието на държавната администрация. На 31.05.2013 год. със заповед на областния управител Константин Гребенаров се отменя акт за държавна собственост от 7.11.1997 год., на базата на който дружеството е било легитимирано като собственик на 20 сгради

в бившата „Складова база” Бургас, включени в капитала му.

На практика областна администрация е извършила „отчуждаване” на постройките, но не в полза на държавата и е препродала веднъж вече продаден имот.

Постройките, приватизирани от „Бутед” АД от 1999 год., в момента са деактувани в полза на фирма „Сентръл Парк  Бургас” ЕООД. Срещу това придобиване на имот, оценяван от брокери на недвижимости на около 2 млн. лв, фирмата „Сентръл Парк Бургас” ЕООД е заплатила 2851.41 лв.

Преди броени  дни манипулацията беше официализирана пред обществото като дарение в подкрепа на важен за града и региона инфраструктурен проект. Беше обявено, че „Сентръл Парк” ЕООД  дарява безвъзмездно свой терен на общината, за да бъде построен пътен „пробив” към ул. „Струга”, през който да се пренасочи автомобилния трафик.

В информацията беше спестена важната подробност, че трасето и необходимата подземна комуникация са планирани да преминат точно през сградите на „Бутед” АД.

Парцелът, върху който са разположени масивните постройки,  е обект на съдебни спорове вече години.

Запознати със случая смятат, че целта на „дарението” е да бъдат разрушени постройките на собственика, които са изградени там още от средата на миналия век.

Покрай реализацията на инфраструктурния проект от компанията „Сентръл Парк Бургас” ЕООД са поискали от община Бургас да отмени издадено от нея през 2011 год. „удостоверение за търпимост”  на сградите и да издаде заповед за премахването им.

Показателно е това, че РДНСК вече е издала общо 67 такива заповеди за премахване по чл. 215 от ЗУТ за всички съществуващи постройки в бившата Складова база.

За 22 от тях от юридическия отдел на „Бутед” Ад са подали жалби, като 6 от тях са уважени от съда, а за останалите производствата са висящи.

От ръководството на засегнатата фирма изразяват пълната си подкрепа към строителната програма на община Бургас, която е гаранция за развитие и просперитет на града, но желаят това да не става, чрез незаконосъобразни действия и унищожаване на бизнес.

В момента в по-голямата част от сградите има наематели, които развиват своята дейност на територията на община Бургас.

От „Бутед” АД са категорични, че ще потърсят защита на правата си по съдебен път. За нарушението вече са изпратени сигнали до Главния прокурор, Комисията за борба с корупция и конфликт на интереси към Народното събрание, Комисията по превенция и противодействие на корупцията в Министерски съвет и Асоциация прозрачност без граници.

Предстои подаване на сигнал до Европейската комисия.

 

 

Ето и предисторията.

„Бутед” АД е приватизирано дружество, правоприемник на ДСО „Търговия на едро” Бургас. Приватизацията е извършена на 22.10.1999 год., а към момента дружеството е изцяло частна собственост.

Част от активите на  „Бутед“ АД е Складова база, находяща се в гр. Бургас, Северна промишлена зона (бивш имот пл. 129 по плана гр.Бургас ПЗ „Север“,)  представляваща терен с площ от 42 дка и сгради, с обща застроена площ  около 6 550 кв.м.. За имота е съставен  Акт за държавна собственост  № 4299/24.04.1974 год. изд. от ОбНС – гр.Бургас, с който  е предоставен  за стопанисване и управление на ДСО „Търговия на едро“ терена, заедно със складовете, подробно описани в Справката към акта за държавна собственост. Сградите и до момента са включени в баланса на дружеството, същото ги владее и заплаща дължимите местни данъци и такси.

По отношение на сградите, изградени от „Бутед“ ЕООД (и неговите праводатели) беше предявена претенция за тяхното връщане от страна на РКС „Черноморие“ гр. Бургас, на осн. чл. 108 от ЗС във вр. с § 1 от ДР на Закона за кооперациите от 1991 год. /отм./ и ПМС № 192/1991 год.

С Решение № 952/ 05.03.2010 год. по гр. дело № 1802/2008 год. състав на ВКС отхвърли изцяло ревандикационния иск на РКС „Черноморие Бургас”.  Решението на Върховен касационен  съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

След постановяване на решението по гр. дело №1802/2008 год. на ВКС и вписването му в  Служба по вписванията при РС Бургас,  с  Нотариален акт №104 том V рег. № 6863 дело № 715 от  28.10.2010 год. на Нотариус Атанас Димов,   РКС „Черноморие” е „продал на „СК” ООД, ЕИК 102897037 представлявано от Здравко Станчев  сградите, собственост на „Бутед”АД. Непосредствено след  това, с Учредителен акт  от  15.12.2010 год. вписан в СВ  том ІІІ №105 вх.рег. № 891/ 10.02.2011 год., „СК” ООД апортира същите  сгради в новоучредено дружество –  „Сентръл парк Бургас” ЕООД, ЕИК 201403853, представлявано от Здравко Господинов Станчев.

Сделката, между РКС „Черноморие“ и „СК“ООД е изповядана без наличието на каквито и да било доказателства, установяващи „собствеността“ на РКС „Черноморие“ върху сградите на „Бутед“АД. Същата става възможна и  „благодарение“ отразяването на РКС „Черноморие“ гр.Бургас като „собственик“ на сградите в АГКК, СГКК гр.Бургас, със Заповед № КД-14-02-288/19.02.2010 год. и Заповед за нейната поправка и допълване № КД-14-02-333/26.02.2010 год. на Началника  на СГКК гр.Бургас (също без наличието на каквито и да било документи, установяващи право на собственост на РКС „Черноморие“ върху сградите). Напротив – най-малкото при справка в кадастралната карта на гр. Бургас от 1992 год., дължностното лице щеше да установи, че като собственик е отразено ДСО „Търговия на едро“, респ. „Бутед“АД. Проверка на място, при заснемане на сградите, също би установила, че те се владеят не от РКС „Черноморие“, а от „Бутед“АД. Заповедта за попълване на кадастралната карта не е съобщена на дружеството, очевидно с цел тя да не бъде обжалвана.

След „прехвърляне“ собствеността върху сградите, от страна на „Сентръл парк Бургас“ЕООД ,   със съдействието на длъжностни лица, представители на местната и централна администрация, бяха предприети редица незаконосъобразни действия, целящи установяване на фактическа власт върху сградите и дори тяхното премахване. Действията на тези длъжностни лица са насочени единствено към обслужване на частни интереси – тези на „Сентръл парк Бургас“ ЕООД. Те не само увреждат интересите на дружеството, но са в ущърб и с интереса на Държавата.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук