13.8 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Пречиствателната станция на Несебър ще е готова през август

   

Строителните дейности по разширението и модернизацията на пречиствателната станция в Равда ще приключат още в началото на август. Това стана ясно по време на инспекцията на обекта от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. Екоминистърът се запозна на място с хода на строителните дейности.

Съществуващата до сега пречиствателна станция не можеше да поеме отпадъчните води на нарасналата през последните години хотелска база и да отговори на очакванията на инвеститорите.

Новата пречиствателна станция ще обхване отпадъчните води на общо 8 населени места- Несебър , Слънчев бряг, Кошарица , Влас, Каблешково, Ахелой и е разчетена за общо 220 000 еквивалент жители.

Още преди началото на лятото водите с тръби ще бъдат отвеждани на 2 км. навътре в морето.

Дълбоководното заустване по уверение на общината и на изпълнителите ще бъде приключено още май месец , преди старта на туристическия сезон. Това означава безопасност в зоните за къпане , крайбрежните води ще бъдат чисти и туристите спокойно могат да се радват на благините на Черноморието.”, заяви министър Ивелина Василева

По-чистото море е важно не само, за да се привличат повече туристи. Построяването на пречиствателната станция ще отговори и на инвеститорския интерес към целия регион около Несебър, счита кметът Николай Димитров.

„ Наистина , за да привличаш инвеститори трябва да имаш инфраструктура. Инфраструктура винаги е догонваща. Никой не инвестира в инфраструктура , защото тя е бавно ликвидна. Този проект ни костваше много нерви, много безсънни нощи на колегите от общинската администрация . Искам да кажа, че имаме всякакво съдействие от Министерството на околната среда и водите. Никога не сме прекъсвали комуникация и на всички нива ни е оказвано съдействие. Още от техническата помощ, мониторинга, за да се случи това , което виждате.”

Община Несебър има готов проект за още една пречиствателна станция, която трябва да бъде построена в Слънчев бряг. Средства за нея обаче ще се търсят в новия програмен период.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук