10.4 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Приеха Общински план за развитие на Община Царево 2014 -2020г.

С докладна записка на кмета на Община Царево инж. Георги Лапчев относно „Приемане на Общински план за развитие на Община Царево 2014-2020г.”, на редовно заседание на Общински съвет – Царево, плана за развитието на общината бе приет единодушно от общинските съветници.

общински съвет царевоОбщинският план за развитие, като стратегически документ, обвързва сравнителните предимства и потенциал за развитие на местно ниво с ясно дефинирана визия, цели и приоритети за постигане на стратегически цели, свързани общо от стремежа към по-висок жизнен стандарт на хората в общината и устойчиво развитие.

Планът е разработен съгласно всички законови изисквания. Структурата на аналитичната част на Общинския план включва следните основни компоненти: Обща характеристика на общината; Състояние на местната икономика; Развитие на социалната сфера и човешките ресурси; Инфраструктурно развитие, свързаност и достъпност на територията; Екологично състояние и рискове; Административен капацитет и SWOT-анализ.

За постигане на визията на Общински план за развитие е необходимо да се работи за:

  • Създаване на благоприятна и привлекателна бизнес среда, с цел стимулиране на инвестиционната активност за създаване на нови работни места и допълнителни източници на доходи за жителите на община Царево;
  • Развитие на интегриран туризъм, удължаване на туристическия сезон, подобряване на туристическата инфраструктура;
  • Възстановяване и развитие на традиционните селскостопански производства – рибарство, пчеларство, зеленчукопроизводство, лозарство, билкарство, овощарство, отглеждане на черупчести видове, ягоди, малини, къпини, местни занаяти – плетене на дантели, шевици, плетива; малки цехове за добавена стойност – пакетиране, чай и др. Развитие на техническата и социалната инфраструктура;
  • Създаване на устойчива жизнена среда, гарантираща здравето, безопасността и удобството на всички граждани на общината.

За изпълнение на тази визия е нужно да се използват възможно най-ефективни икономически средства и да се насърчава поведение, което води до успешно развитие и опазване на околната среда. За реализирането на визията ще се разчита на местните ресурси и потенциал, които с помощта на финансовите инструменти на ЕС и успешното прилагане на публично-частното партньорство, ще се превърнат в конкурентни предимство. Постигането на визията за развитие на общинския план ще спомогне за постигане на визиите за развитие на областта и югоизточен район, които най-общо целят устойчивост, балансираност и сближаване – икономически, социално, териториално и екологично.

С докладна записка от инж. Георги Лапчев – Кмет на Община Царево, относно: „Издаване запис на заповед от Община Царево в полза на ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция, Дирекция „Рибарство и аквакултури”, обезпечаващо авансово плащане по договор сключен между Община Царево, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и МИРГ „Приморско – Созопол – Царево” за Проект „Ремонт на пристанищен мостик в град Ахтопол”, общинските съветници упълномощиха кмета на общината да подпише Запис на заповед за обезпечаване на 110% от авансово плащане по договор за отпускане на финансова помощ и възложиха на кмета на общината да изготви необходимите документи за авансовото плащане по договора.

В друга важна точка общинските съветници гласуваха „за” утвръждаване и дофинансиране на паралелки под норматива за учебната 2014/2015г. в СОУ „Н.Й.Вапцаров” гр.Царево и ОУ „Св.СВ.Кирил и Методий” гр.Ахтопол. Ще бъдат дофинансирани 14 броя учници – 5 в Царево и 9 в Ахтопол.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук