12.1 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Приказни сюжети в първия ден на „Бургаски изгреви”

Tържественото откриване на театралния фестивал „Бургаски изгреви” се състоя на сцената на Военния клуб от областния управител Константин Гребенаров. „Тук, на бургаската сцена са започнали своя театрален път едни от най-големите артисти в нашата държава. Аз съм дълбоко убеден,  че младите хора ще покажат своето театрално майсторство и заедно ще се наслаждаваме на тяхната игра на голямата сцена. Искам да благодаря на организаторите на фестивала, и най-вече на Емануил Арнаудов, негов създател и директор. Знаете, че във време на криза е изключително трудно, и въпреки това те успяха да превърнат този фестивал в реалност .

Г-н Гребенаров обяви, че на две от групите ще бъде връчен почетният сребърен знак на областния управител. 

Кметът Димитър Николов изпрати поздравителен адрес към всички участници във фестивала: „ Пожелавам ви ролите, които ще запълнят биографията ви, да са значими и вълнуващи – с тях да спечелите обичта на българската и чуждестранна публика и винаги да помните първите си роли, първата сценична треска, първите аплодисменти…. Вярвам, че ще помните и Бургас!

Председателят на журито Пейо Пантелеев също отправи своето послание към гости и домакини: „ Искам да кажа на всички, които са тук,  да не се притесняват… Отпуснете се, не се напрягайте, знайте, че всички от журито са добронамерени. Ние сме щастливи, че сме сред толкова млади хора, и че щафетата е подадена достойно”, каза Пантелеев.

 

Началото на фестивала дадоха представителите на Клуб „ Театър” –  Бургас със спектакъла „ Как маймуните произлезли от човека”. В първия фестивален ден своите представления изиграха още детски театрален състав при  НЧ  „Напредък” –Нова Загора и детска театрална школа „Талантино” при Военен клуб – Бургас.

СПОДЕЛЕНО ЗА ФЕСТИВАЛА:

Румен Велев, режисьор: Трябва да има такива фестивали, места, където младите хора да показват своята същност, да се изявяват, да са вън от улицата. Без такива форуми човек не може да се развива.  Много  е трудно на младите хора днес да се занимават с изкуство и култура, поради голямата липса на средства. Да си пожелаем да се открият тези средства, да се намерят хора-спонсори, а може би и цялата държавна политика да бъде променена, за да има пари за култура и изкуство. Причините да се напуска масово България са тези… спорт, култура, образование – това трябва да е на първо място преди всичко. Желая на всички здраве и любов към театъра!

Секретар на читалище „Напредък” от Нова Загора г-жа Баджакова: За първи път съставът към читалището участва на фестивала и децата много се вълнуват.  Формулата за успеха на даден спектакъл е желанието у децата, много репетиции и да играят в истински театър. Благодаря на организаторите за този фестивал, всичко е прекрасно – и посрещането, и организацията.

Станимир Карагьозов, ръководител на детска театрална школа „Талантино”: Ние сме млада трупа, съществува от м. октомври миналата година. Това е първо участие на фестивал. Строил съм децата да гледат всичко. Тук могат да се срещнат с други млади актьори, да обменят опит, гледайки техни представления. Пише, че това са празници и аз мисля, че всеки път, когато на сцената се играе театър с такива млади хора, е празник. Приканвам колкото се може повече хора да посетят постановките на този фестивал и да се забавляват.

Пожелавам на организаторите да са все така инициативни, да имат възможността да посрещат много гости –  и от чужбина, и от вътрешността на страната, всички да са добре дошли…  В тези години всички хора, което се занимават с театър са луди, би трябвало да са луди…. Но приветствам лудостта в това измерение!

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук