14.9 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Приказно красиви творби бяха показани на изложба „Времето плува“ в Несебър

Приказно красиви творби бяха показани на изложба „Времето плува“ в Несебър, чийто автор е Жанна Грин от артстудио „Жанс“. „Духовен аристократизъм, изящество на изработката при реализация на идеите и най-вече по детски закачлива истинска и искрена радост от творчеството.“ – по този начин Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър – Световно наследство“ представи произведенията на авторката, която е завършила Академията за театрално изкуство в Санкт Петербург със специалност художник-постановчик, а творческият й път е белязан с изложби в Норвегия, Русия, Дубай.

Благодарствен адрес по случай отриването на изложбата вчера изпрати кметът на Несебър Николай Димитров. В писмото се подчертава, че със своя оригинален щрих експозицията „Времето плува“ се вписва в тематиката на фестивала „Есенни пасажи“.

Авторката Жанна Грин, както и нейният спътник в живота и в работата на артстудио „Жанс“ – Александър Тимофеев, са сред руснаците, които живеят в Несебър и черпят вдъхновение от града и морето, а с работата си допринасят за интересния културен календар на общината. През 2015 г. Жанна Грин и Александър Тимофеев участват в Международен фестивал на авторската кукла в Германия и то от името на България, на който печелят награда. В разговор след откриването на вчерашната изложба Жанна Грин сподели, че гласуването на журито е било тайно, без да знаят коя творба от коя държава е и кой е авторът й. Композицията, с която артстудиото печели приза е озаглавена „Нашите музи не мълчат“. Техниката, приложена за изработката на творбата е от 18 век, като са използвани само органични материали – хартия, текстил и лепило, разказа подробности авторката. Конкретно за изложбата „Времето плува“ Жанна Грин сподели, че идеите са дошли тук, материалите са от България и допълва, че дървените елементи са взети от брега на морето.

Завладяваща артинсталация размечтава и пренася в света на приказното, където всичко е възможно, където времето плува, а рибите са не само риби. Експозицията ще може да бъде видяна във всички дни на фестивала „Есенни пасажи“ в зала „Сочи“ в Стария Несебър.

Много от творби на артстудио „Жанс“ са притежание на частни колекции в различни страни. Художничката, смята, че всеки реален характер може да бъде въплътени в кукла, защото за изкуството граници няма.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук