12.1 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Приключва работата по проект „Етнографска изложба „Рибарски бит от древността“ в Царево

На 16 декември 2014 г. от 11:00 ч. в малката залана Областна управа Бургас ще се проведе заключителна пресконференция по проект BG-PST 201312/010 „Етнографска изложба „Рибарски бит от древността“, на която кметът на Община Царево инж.Георги Лапчев и екипът за управление на проекта ще представят постигнатите резултати при реализирането на проекта.

viziq 2_800x310Проектът се осъществява по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”, съфинансирана от Европейски фонд за рибарство и националния бюджет на Република България. Договорът за предоставяне на БФП № 273/22.11.2013 г. се изпълнява в рамките на Стратегията за развитие на МИРГ „Приморско – Созопол – Царево“, по мярка 1.2 „Поддържане на производствения сектор за аквакултури чрез развитие на маркетингова стратегия и реклама“. Обща стойност на проекта: 22 700лв. без ДДС. Срок на изпълнение: 4 месеца.

viziq 1 - 800x310_2В рамките на изпълнението на проекта е постигната основната цел – стимулиране на туризма и потреблението на рибарски продукти на територията на Община Царево чрез привличане на нови туристи и изграждане на нов маркетингов продукт в общински исторически музей в гр. Царево. Целта на проекта е постигната чрез промотиране на уникална за България етнографска изложба свързана с рибарския бит и култура в региона. Общинският исторически музей е от изключително значение за повишаване продуктивността и конкурентоспособността на сектор „Рибарство“ , защото той е център на културно историческото рибарско наследство в региона. Общински исторически музей – Царево е официално открит на 6.12.2012г. – Никулден, празника на града.

Етнографската колекция включва съхранени предмети – материални богатства от рибарския бит на българския народ. Колекционерският архив пази около 1000 единици, свързани с рибарския бит и култура на българите: кутийки за енфие, поставки за чаши, кутии за писалки, женски накити – гривни, обици, пафти, игли, колани, надушници и много други. Освен като предмети с утилитарна функция те изпълняват и друга много важна – етническа функция. Чрез тях българите от Черноморския регион са изразявали своята принадлежност към своята българска народност и по този начин са се разграничавали от османския поробител. Предметите от колекцията са белег на националността, местожителството, пола, възрастта, семейното положение, занятието, социалната принадлежност, вероизповеданието на този, който ги носи или притежава.

Предведени са издаване на каталог „Рибарски бит от древността“, съдържащ уникални етнографски снимки и описание към тях, който е впроцес на разработка и рекламна кампания на Общински исторически музей Царево.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук