15.4 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Приключиха консултациите за избор на РИК за референдума за АЕЦ, три партии спорят за председател

Заместник-областният управител Севдалина Турманова проведе консултации с политическите партии в Бургас за избор на Района избирателна комисия /РИК/ във връзка с предстоящия Национален референдум. За първи път в демократичната история на страната се провежда такъв. На 27 януари 2013 г. навършилите пълнолетие граждани ще могат да изкажат мнението си „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала“?

Задължение на областните управители е до 22 ноември 2012 г. (65 дни преди деня на референдума) да проведат консултации за състава на РИК с представителите на парламентарно представените партии, както и с тези, които имат членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени.

По време на днешните консултации присъстваха представители на Политическа партия „ГЕРБ”, „Коалиция за България”,  „ДПС”, „Атака”, „Синята коалиция” и НДСВ, които направиха своите предложения за членове на районната избирателна комисия. Общият брой на състава за област Бургас е седемнадесет души и се разпределя на квотен принцип на базата на последните проведени избори за народни представители през юли 2009. От тях осем са членовете, които ПП ГЕРБ има право да предложи, по трима от „Коалиция за България” и „ДПС“ и по един от „Атака”, „Синята коалиция” и НДСВ.

Предложението на ГЕРБ, техен представител да бъде председател на комисията, бе прието от останалите без оспорване. Възражения нямаше и относно предложението член на НДСВ да бъде заместник-председател. За мястото на секретар в състава на РИК обаче интерес заявиха три партии – „Коалиция за България”, „ДПС“ и „Атака”. Поради факта, че присъстващите не стигнаха до съгласие кое от трите предложения да заеме секретарското място, това решение ще вземе Централната избирателна комисия, след като се запознае с протокола от срещата и становището на Областния управител.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук