15.4 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Приключи конкурсът на бардовете в Несебър

 Приключи  Десета националната творческа среща набългарските бардове „Морски струни-2009“ в Несебър, с подкрепата и съдействието на община Несебър. В традиционния конкурс за най-добра песен на морска  тематика се състезаваха десет нови, още „топли“ творби. Голямата награда спечели композицията „Смъртта на морето“ (музика Румен Спасов, стихове Балчо Балчев), изпълнена от Румен Спасов (класическа китара) и Дани Пенева (цигулка). Отличието за цялостен принос към движението на поетите с китари този път отиде при бургаския бард Пламен Ставрев.

Юбилейното издание събра край морето десетки талантливи и обичани автори -поети и музиканти от цялата страна. Гости на купона бяха  изпълнителите Майк Блек от Ливърпул (Великобритания) и Франк Маклорд от Дуисбург (Германия) . На сцената на „Морски струни“ дебютираха Кристиян Кенов от Бургас, група „Аntanoba“ – Явор Рилов, Жанета Иванова и Динко Ненов от София, цигуларката и певица Дани Пенева, Валя Андонова от Шумен. Този път всички прояви се състояха в един ден.  Наситената програма предложи на жителите и гостите на града интересни и приятни минути с изкуството на десетки популярни имена в жанра. В залата на комплекс „Арсенал“ се състоя концертът „Моята нова песен“ и промоцията на литературния алманах „Света Гора“. За неговото представяне пристигна специално доцент Сава Василев от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Встрани от сцената беше устроен щанд, от който всеки имаше възможност да си купи книги или албуми на популярни автори. В рубриката „Очаквайте неочакваното“ уникалният автор и изпълнител Иван Пенчев – Шанса от Айтос изуми всички присъстващи, свирейки едновременно на три китари! И пеейки, при това.

Новост в програмата на „Морски струни“ бяха концертите на открито. Те се проведоха през интервал от два часа. Първият, обявен като „Концерт на лауреатите“, беше на Амфитеатъра в Стария град. В него участваха само носители на награди от всички досегашни фестивали. Между тях бяха Краси Йорданов – „Там, на Голямата дюна“ (1997), Невен Кидеров – „Сини сливи блус“ (2001), Тодор Янкулов – „Трева в морето“ (2003), Христо Граматиков – „Пясък“ (2006), Емил Димов – „Изгрев“ (2007). С песента „Варна“ по стихове на Калин Донков се представи Гриша Трифонов – носител на награда за цялостно творчество за 2002 година. От сцената прозвуча и емблематичната за няколко поколения песен „Завръщам се към своята Итака“ на семейния дует Иван и Живка Ненкови, които освен носители на приза за цялостен принос от 2004 г. са и създатели и домакини на фестивала, заедно с несебърския литератор, журналист и общественик Златин Чаушев. Времето за своето второ изпълнение те преотстъпиха на пловдивския бард Стефан Гераксиев – един от най-ярките автори и изпълнители през последните години. Концертът на Амфитеатъра завърши с 45-минутен концерт на току-що наградения Пламен Ставрев и неговата половинка Пени Стефанова.

Още преди приключването на шоуто в стария град, започна вторият концерт от програмата на „Морски струни“ – в Южния парк на новия Несебър. Показателно беше, че посланията на българските бардове прозвучаха не къде да е, а пред паметника на Апостола. Тук се чуха и образци на руската бардовска песен – Жеко Стоянов и Ники Стоянов  от Бургас, както и Виктор Макаров от София изпълниха песни на Булат Окуд дава. Повече от 2 часа продължи концертът с песните на Слави Георгиев, Атанас и Светла Стоянови, Геновева Цандева, Димитър Таралежков, Tодор и Валя Андонови, Явор Рилов и компания, Данчо Йорданов, Франк Маклорд.

Празненството продължи в зала „Арсенал“, където с много настроение свириха

симпатягите Добри Атанасов и Светозар Колев, заедно с техния приятел-музикант Калин, завърнал се наскоро от чужбина. Добри „хармониката“, както го знаят всички, се оказа и рожденик на 30 май!

По традиция носителите на наградата за морска песен бяха обилно полети с чешмяна вода и хубаво осолени. След полунощ купонът премина в рок-джем-сешън. Хитове на Георги Минчев, „Щурците“, „Тангра“, „Сигнал“ и други БГ-групи звучаха в изпълнение на Ники Стоянов, Невен Кидеров и Иван Ненков. Пригласяха им Живка Митова и Светлана Стоянова, а като фронтмен се изяви Емил Димов – Брачеда. Паралелно с концерта в зала „Арсенал“ се оформи и друг купон – във фоайето на хотела. Там пък се представиха изпълнителите на ирландски фолклор Люба Ален, подкрепени от техния нов китарист – австралиец.

В края на фестивала „Морски струни“, организаторите на събитието благодариха на община Несебър и споделиха, че  Несебър вече е предпочитана сцена за изява на свободния творчески дух на българските бардове.  img_92921.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук