15.4 C
Бургас
събота, май 18, 2024

Приморско и италианският град Винчи с обща културна програма

Почетният консул на България в италианския град Винчи /провинция Флоренция/  с консулски окръг Тоскана Алесандро Бузони се срещна с кмета на Приморско Димитър Германов. Срещата бе първа стъпка към реализация на идеята за сътрудничество в областта на културата и изкуството между града на Леонардо и българската морска община.

По инициатива на Алесандро Бузони област Тоскана не веднъж се е представяла в България. Със съдействието на консула бе организирана изложбата „Научно-техническото наследство на Леонардо да Винчи”, която гостува и в Бургас.С негова подкрепа в Бургас бе организирана и изложбата, посветена на 150–годишнината от рождението на Джакомо Пучини, предшестваща концерта на всепризнатата оперна прима Райна Кабаиванска, която след 74 години се завърна в родния си град.

Сега Алесандро Бузони сподели идеята си за съвместна културна програма, между Приморско и Винчи.  Той предложи да бъде подготвена изложба с творби на известни скулптори и художници. Беше обсъдена и идеята танцовият състав на Приморско да гостува с концерт в италианския град.

 Приморско е малка община, но  с големи възможности, отбеляза кметът Димитър Германов. Той запозна госта с богата история, култура и традиции на региона, които могат да се вместят в бъдещите планове за изграждане на общ културен продукт.

Впечатлен от идеите, Алесандо Бузони пое ангажимент лично да разговаря с кмета на гр.Винчи за побратимяване с община Приморско.

Град Винчи се намира в Централна Италия, на 30 км западно от Флоренция.  Населението му наброява около 14500  жители. В непосредствена близост до града е роден художникът и учен Леонардо да Винчи.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук