14.3 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Пристанище Бургас отбеляза 113 години от откриването си

Изложба украси входа на административната сграда на пристанище Бургас. Тя е посветена на 113-та годишнина от освещаването на Бургаското пристанище през 18 май 1903 година.  Темата на изложбата е Бургас и пристанището в миналото и днес. Фотоизложбата  е част от инициативите, организирани от клуба на пенсионерите  при Пристанище Бургас, с които се отбелязва годишнината.

6В навечерието на празника бивши и настоящи служители и работници в порта имаха възможност да научат интересни факти от историята на пристанището от художника и историк Митко Иванов, който е автор на книгите „Загадъчният град”, „Мълчанието на Александър” и съавтор  в изданието „История на Бургас”. „Историята на Бургаското пристанище е историята на града”, с тези думи изпълнителният директор на пристанище Бургас Диян Димов откри беседата за миналото на порта. Интересен е фактът, че в първите години каруците с товари  за пристанището са били толкова много, че са задръствали улиците на Бургас. Нямало е как изпразнените каруци да се върнат обратно и за това ги превозвали с лодки до най-близката суша. В дните когато се е изнасяло зърно на ден през пристанището са минавали по 3 хиляди каруци с товар. Построяването на пристанището и на ж.п. линията от Ямбол до Бургас дава силен икономически тласък за развитието на града.

4В Бургас пристанищна дейност е имало много преди построяването на порта, каза Иванов. За това свидетелства кадийски документ /издаден от съда/ от XVI век  относно сбиване между кираджии и еничари.

Честването на годишнината завърши с концерт. В него участваха фолклорната група при клуба на пристанищните пенсионери, певците Стоян Ганчев, Мария Маркова, Атанас Митрев и трио „Мъниста”. Многo аплодисменти предизвикаха и изпълненията на младия странджански певец Костадин Михайлов и най-младата гайдарка в Бургас Стела Никова.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук