24.3 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Приютиха маймунка фотомодел в айтоския зоопарк

Увеличава се броят на конфискуваните маймунки у нас, които намират нов дом в Айтоския зоопарк, съобщи за zonaburgas.bg директорът на зоологическата градина, Росица Златева. Снощи там е пристигнал нов обитател от вида „зелена морска котка”. Така, конфискуваните маймунки, които се отглеждат в Айтос стават 13.

 

Според Златева, част от тях все още са временно настанени. Наскоро обаче приключил ремонтът на клетките, което давало възможност за отглеждането на по-голяма бройка животни. Предстои еко-министерството да издаде заповед, която да определи постоянния им дом.

„Обикновено пристигат конфискувани маймунки, които са още малки. Това е добре, тъй като успяват да се адаптират по-бързо към групата и не се налага да ги отглеждаме отделно дълго време. Проблеми имаме само с един мъжки, който още не може да свикне с другите. Обособили сме му специална клетка. Надяваме се, че ще успеем да му намерим приятелка, с която да дружи”, каза Златева.

По думите й, засега проблеми с изхранването на животните няма. Зоологическата градина разполага с достатъчно запаси. Работи се и по набавянето на храни за есенно-зимния сезон.

Преди седмица РИОСВ Бургас конфискува цяла менажерия от екзотични животни, използвани за атракционни снимки в Слънчев бряг. Екоинспекторите прибраха маймунката Алекс, която приеха в Айтос, гигантски питон и игуана, след като получиха сигнал от природозащитници. 

Възмутени граждани сигнализирали на „зеления телефон” в РИОСВ миналия месец и докладвали, че върху животинките се упражнява тормоз, а собственикът им ги използвал, за да печели като ги предлага за снимка срещу заплащане. Бдителните природозащитници докладвали и точното място на което се предлагали гадинките. 

От РИОСВ веднага изпратили агенти, за да разузнаят на място какво се случва. Екоинспекторите дълго обикаляли курорта, но в крайна сметка сгащили експлоататора.  По закон той ще отнесе най-малко 2 000 лева глоба, а ако бъде хванат втори път с животни, глобата ще е двойна.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук