10.4 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Проверете децата за въшки преди 15 септември, тази зима масово плъзнаха по бургаски школа

Дни преди началото на новата учебна година, експерти съветват родителите щателно да проверят децата за въшки. Те предупреждават, че малчуган с неприятните паразити може бързо да ги предаде на околните и така постепенно да пламне цяло училище или детска градина. Тази зима въшки масово плъзнаха по бургаски школа и родители се видяха в чудо да пощят и чистят отрочетата си.

снимка: bg-mamma.com
снимка: bg-mamma.com

„Сега е моментът превантивно да се вземат мерки и в случай, че бъдат открити въшки или гниди по косите на детето, веднага да се започне обработка със съответните препарати. Така до започването на новата учебна година децата ще са готови, а родителите – спокойни“, коментира магистър-фармацевт Яна Ненчева.

Някои от майките продължават да разчитат на традиционната, но доста миризлива комбинация от газ, маз и оцет. Тук важна е пропорцията, за да не се получат поражения по скалпа на детето. Освен неприятната миризма, проблем се оказва продължителното стоене със сместа – няколко часа, както и отмиването на косата. Затова голяма част от родителите се насочват към медицински препарати като шампоани, лосиони и спрейове.

„Този тип козметика ухае приятно и е със силен ефект за елиминиране на въшките. Доста търсен напоследък е ново поколение шампоан – Паранит, който унищожава паразите и техните яйца за 10 минути и е с лек, приятен аромат“, обясняват от аптеките.

Шампоанът се нанася на суха коса, оставя се да действа 10 минути и се изплаква. Ситно гребенче, което се продава заедно с препарата, сваля въшките и гнидите от косъма. Процедурата се повтаря още веднъж – след седмица. Фармацевти разясняват двойната му формула на действие – не само задушава, но и дехидратира въшките и яйцата. Едновременно с това и измива косата. Не съдържа инсектициди, за разлика от останалите препарати. Поради тази причина въшките не могат да развият резистентност към съставките му. Цената му е около 22 лв. В аптеките могат се намерят също различни лосиони, балсами, емулсии срещу паразитите.

Въшките са доста сериозен проблем – женската живее няколко месеца и снася до 300 яйца. Новото поколение се излюпва след 7 дни. За 10 дни „бебетата“ вече са полово зрели и с помощта на шестте си крачета се закрепят за косъма, готови да се размножават. Всеки може да се зарази при контакт, но най-потърпевши са децата в училища, градини, лагери. Мит е, че въшките се срещат по-често при хора с лоша хигиена. Напротив, паразитите виреят отлично в косите на хора с безупречни хигиенни навици, казват експертите.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук