13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Провериха за замърсяване край Ахтопол. РИОСВ: Има нарушение

По сигнал от сдружение „Граждански блок“ за изливане на фекално води в морето, РИОСВ-Бургас и Басейнова дирекция „Черноморски район“ извършиха съвместна проверка с Община Царево.

Към настоящият момент водите от канализационната мрежа на Ахтопол се заустват без пречистване  посредством  колектор в Черно море на 1 км югоизточно от града. За канализационната система на Ахтопол няма издадено разрешително за  ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води  в повърхностни води, изискващо се съгласно чл.46, ал.1 , т.3 буква „б“ от  Закона за водите.

При последната извършена проверка от РИОСВ-Бургас на 9 май 2017 год. отново е констатирано  нерегламентирано  заустване на непречистени отпадъчни води.

В момента на проверката е извършен оглед на бетоновия колектор описан в сигнала. От него изтичат битово-фекални води, които заустват в Черно море с дебит около 70 л/сек. В периметър  от около 300-400 м.  водата в морето е мътна със специфичен битово-фекален мирис.

За заустване на отпадъчни води  без  пречистване и  без издадено разрешително  за  ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води  в повърхностни води, изискващо се съгласно чл.46, ал.1 , т.3  буква „б“ от  Закона за водите  на Община  Царево  през 2015 г., 2016 г., 2017 г.  са съставени  АУАН  и издадени наказателни постановления.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук