13.8 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

Проверки в Слънчев бряг за разнос по плажа, храната в хотелите и шума

Основните изисквания за безопасността на храните, касаещи всички търговски обекти, проверките за спазване Закона за забрана на тютюнопушенето на обществени места, проверките за шума от откритите заведения, проверките на лечебните заведения, регистрирани като сезонни обсъдиха на среща хотелиери-членове на „Съюз на собствениците”-Слънчев бряг, ресторантьори, представители на Регионалната дирекция на Агенцията по безопасност на храните и на Регионална здравна инспекция-Бургас.

 

Д-р Даниела Кипекова, директор на Регионалната дирекция на Агенцията по безопасност на храните /АБХ/ съобщи, че проверките започнали преди месец в областта ще продължат до края на сезона и за това отговарят няколко екипа от Бургас и такива командировани от вътрешността на страната.

Проверят се хотели, особено тези предлагащи ол инклузив, ресторанти, кафенета, дюнери, магазини, кетъринг фирми, търговци, фирми, складиращи храни, временни обекти, павилиони и др. Следи за срока на годност, правилното съхраняване, правилното етикетиране, приготвяне на храната. Проверките целят да покажат дали храните, които се произвеждат, съхраняват, предлагат или доставят са безопасни. Заради системни нарушения от началото на проверките до момента са затворени два обекта. Те се намират в Бургас.

Над 300 килограма продукти от животински и неживотински произход са конфискувани заради изтекъл срок на годност и подменена етикетировка. Средно по 350 обекта се проверяват на седмица. Глобите варират от 1000 до 3000 лева. При повторно нарушение глобата е в двоен размер.

През миналия летен сезон няма допуснати хранителни натравяния, каза д-р Кипекова.

 

Акцент на проверките е уличната търговия. Проблема е, че след като глобим лицето „х”, което продава царевица или гевреци на плажа, само след минути то се е преместило на друго място и продължава с търговията.

Незаконна е продажбата на всякакви хранителни продукти по плажовете, защото се извършва от лица, които нямат фирма, те няма и как да бъдат регистрирани в АБХ, или в каквато и да е структура. Затова ще търсим съдействие от  концесионерите на плажовете, каза още д-р Кипекова.

 

Д-р Георги Паздеров, директор на Регионалната здравна инспекция в Бургас съобщи на срещата с хотелиери, че продължават проверките за спазване Закона за забрана на тютюнопушенето на обществени места, проверки за шума от откритите заведения, лечебните заведения, регистрирани като сезонни.

Няма нерегистрирано лечебно заведение, което да осъществява дейност на територията на курорта „Слънчев бряг”, каза д-р Паздеров. Проверките по курортите за това как се оказва медицинска помощ  целят да се гарантира, че няма да се нарушават правата на българските и чужди граждани по време на почивката им, заяви д-р Паздеров. За да улеснят туристите в намирането на лекар при нужда, хотелиерите са длъжни да поставят на видно място списък с лечебните заведения, които работят със Здравната каса. Самите клиники трябва да сложат информация с услугите, които покриват здравната каса, както и тези, които трябва да плащат пациентите.

 

В Бургаска област са извършени 700 проверки за спазване Закона за забрана за тютюнопушене на обществени места. До момента са издадени два акта на нарушители. Работи се и се през нощта.

 

Озвучаването на открити площи, след 23 часа е основният дразнител за хотелиерите и почиващите, казаха представители на Съюза. Проблема е, че в повечето случаи до един хотел има няколко обекта- магазини, барове, дискотеки. Тук вече се утежнява контрола, защото натрупването на шума идва от всички намиращи се около хотелската част обекти. Спираме последователно дейността на всеки един от тях, за да може да се определи кой от тези обекти е в нарушение. Нямаме възможност да реагираме при подаден сигнал на момента, тъй като заведенията и обектите в Бургаска област са десетки хиляди, а екипите, които работят са малко на брой, казаха от РЗИ. Здравната инспекция остава единственият орган, оторизиран да замерва шума. От община Несебър съобщиха , че в края на сезона ще могат да обобщят данните дали този сезон е бил по-тих или по-шумен от предишния.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук