15.4 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Проверяват как се хранят децата в училищните столове /видео/

Българска агенция по безопасност на храните започна извънредни проверки в училищните столовете за хранене в детските ясли, детски градини и  детски кухни майки. Целта e да се установи дали са спазвани  изискванията на действащата Наредба за качеството на храните, предлагани в детските заведения. Днес инспекторите от Агенцията по храните в Бургас влязоха в Начално базово училище „Михаил Лъкатник” по време на обедното хранене на децата.

Мария –готвач:  Днеска имаме заешка супа  и боб яхния и задължително плод

Инспекторите проверяват храните в склада на кухнята. Те трябва задължително да имат логото за утвърден стандарт. Проверява се също рецептурника, по който  е приготвен обяда и  дали храненето  е балансирано.

д-р Георги Митев –директор на БАБХ- Бургас : Сиренето  и кашкавала да са по БДС от истинско мляко, колбасите трайни  и нетрайни да са по стандарт „Стара планина „ от истинско месо . Количеството на мазнините и количеството на свинско и на телешко вътре в каймата трябва да  е в съответното съотношение ….

д-р Денка Коева- гл. инспектор БАБХ- Бургас  –Бургас : В Наредба 9 изрично  е написано, че такива храни, които съдържат в състава си консервант, стабилизатор , овкусители те не се допускат като храна за децата.

От началото на учебната година Българската агенция по безопасност на храните е извършила  близо 2500 извънредни проверки в училищни столове и бюфети.  Съставени са 19 Акта, иззети са  65 килограма храни, 25 буркана лютеница и 6 литра слънчогледово олио, които не отговарят на утвърдените стандарти за здравословно хранене на децата.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук