11.5 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Проверяват плажовете чрез GPS и сателити

На 8 август започват проверки на плажовете от въздуха с Джи Пи ЕС и сателити, обяви по време на първата копка на рехабилитацията на пътя Карнобат – Шумен през Ришкия проход министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, предаде радио „Фокус“. „Тази година проверяваме всички плажове. Приключихме с проверките еднократно. Сега сме описали нередностите и стартираме втори път, защото по закон ако сме констатирали нередности, ние трябва да направим втори проверки, за да можем да сме сигурни и да накажем съответно концесионери. Ще има наказани. Генерално около 600 различни нередности са открити по плажовете. От тази седмица стартираме с вторичните проверки. За разлика от 2009 година, когато буквално уволнявахме, спирахме, прекратявахме, концесионни договори, тази година положението е генерално по-добро. Това, което се случи през 2009 и 2010 година, мобилизира концесионерите да спазват правилата“, категоричен бе министър Плевнелиев. „Имаме и нововъведения, а именно чрез GPS и сателити отгоре замерваме и следим каква част от плажовете са дефакто със съответните чадъри и каква част – не. До няколко дни ще демонстрираме тази техника на няколко от плажовете. Стартираме вторичните проверки, използвайки най-модерни средства. На 8 август е първата проверка чрез тези нови механизми на някои от плажовете“, допълни той.

Целият август месец министерството съвместно с 6 държавни институции ще правят проверки, за които не са уведомени областните управители и кметовете. Министерството има огромен интерес от концесионирането, защото тогава имаме дългосрочни стопани, който се грижат за плажовете, посочи министърът.

Министърът на регионалното развитие уточни, че плаж без спечелена концесия не може да бъде експлоатиран във връзка с журналистически въпрос относно проблема със стопанисването на плаж Оазис. „Това, което ние като министерство отдавна сме направили, е да дадем пълна възможност на областните управители като представителите на държавата да бъдат на място и да реагират. Ако някой, който има договор с министерството било то под наем или концесия, има затруднения да влезе във владение в законно договорения от него плаж, той има пълните права да се обърне към МРРБ и областния управител и да получи пълно съдействие от нас. Ако обаче този някой не го прави, ние сме длъжни да сми мислим имаме ли партньор или нямаме партньор отсреща. Държавата счита, че министерството не се занимава с асфалт и плажове директно. Да, министерството проверява, но ние дадохме една трета от плажовете на територията на страната на областните управители, за да могат те на място да преценят кое най-добро за регионите. Тази година имаме този баланс: една трета от плажовете са отдадени дългосрочно чрез министерството на концесия, една трета се дават краткосрочно по договор за наем и една трета остават неохраняеми. Не считам, че има проблем с неохраняемите плажове. Лично аз считам, че от време на време е добре в България да няма и плаж, на който няма кебапчийница“, каза още министър Плевнелиев.plajove-proverki.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук