10.4 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Проверяват слуха на всяко новородено в МБАЛ Бургас

В МБАЛ Бургас вече правят проверка на слуха на всяко новородено бебе. С апарат за слухов скрининг болницата разполага от година и досега той бе използван при съмнение за глухота. Сега, по специална програма на Министерството на здравеопазването, скринингът става задължителен за всяко бебе. Целта е слуховите аномалии да бъдат рано установени и успешно лекувани. Изследването е безплатно за родителите, финансира се от Министерството на здравеопазването.

Проверката на слуха се извършва в деня на изписването на бебето, от специално обучен персонал в Отделението по неонатология. Апаратът, който е дарение от „Българската Коледа“, работи на базата на ултразвука, а изследването е безвредно и безболезнено. То отнема само няколко минути, най-често докато детето спи. В ухото на бебето се поставя малък гумен накрайник и апаратът показва дали то има нормален слух. Не се налага даване на анестезия или други медикаменти.

Техниката отчита отоакустичните емисии в ушите на бебето, като по време на процедурата то не усеща нищо. Резултатите излизат веднага. Ако те не са добри, изследването се повтаря след седмица, а при съмнение за глухота бебето се насочва към специалист „Уши, нос, гърло“.

Проучванията показват, че ако нарушението на слуха се открие и лекува на ранен етап (преди шестия месец на бебето), речта и езиковите умения на детето на тригодишна възраст ще бъдат сравними с тези на връстниците му с нормален слух. У нас на всеки 1000 родени деца, от 1 до 4 са с увреден слух.

Ако увреденият слух не се открие рано, се наблюдава невъзможност за развитие на речта и изоставане в нервнопсихичното развитие. При частично намаление на слуха се наблюдават определени говорни дефекти. В различна степен се наблюдава социална изолация и изоставане при възприемане на училищния материал.
В рисковите групи попадат деца на родители с увреден слух; бебета на майки, прекарали заболявания по време на бременността; недоносени бебета; деца, прекарали различни видове инфекциозни заболявания след раждането, родова травма, травми на черепа и др.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук