12.1 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Продавали незаконно кал от поморийското езеро

Във връзка със зачестилите случаи на незаконосъобразни действия в района на Поморийското солено езеро, от Община Поморие апелира за вниманието на жители и гости на града, към проблемите на езерото и неговото съхранение.

От началото на туристическия сезон служителите от звено „Обществен ред и сигурност” са съставили 6 акта за нерегламентиран добив и търговия с кал от езерото и са констатирали незаконен риболов, за което своевременно е уведомена ИАРА. Нередки са и случаите на навлизане на плавателни съдове в езерото. За всички нарушения е  уведомена и Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Методическа помощ за управлението на езерото указва и Българската академия на науките, с която Община Поморие сключи петгодишно споразумение за изготвяне на непрекъснат мониторинг за състоянието му.

„Гражданският контрол също е от изключително значение за правилното управление на езерото. В случай, че станете свидетели на нарушение – риболов, добив и търговия с кал, замърсяване или навлизане с плавателни съдове, моля подайте сигнал на денонощния телефон за нередности – 0700 11 301” – призова кметът Иван Алексиев.

„Поморийското солено езеро е едно от най-големите богатства не само за града, но и за страната ни. То е дом на стотици растения и животни, сред които много редки и застрашени видове. Благодарение на него, Поморие развива успешно един устойчив и доходоносен отрасъл – балнеотуризма, който, при добро управление, ще допринася все повече за развитието на града.” – каза още той.

Поморийското солено езеро е обявено за защитена местност по смисъла на българското законодателство, за рамсарско място по смисъла на Рамсарската конвенция за опазване на влажните зони и водолюбивите птици. Езерото е обявено за Орнитологично важно място за птиците, а от 2007 г. официално е включено от Министерски съвет в Европейската екологична мрежа Натура 2000 като защитена зона по Директивата на ЕС за птиците и защитена зона по Директивата на ЕС за местообитанията.

Контролът по изпълнение на българските закони, ратифицараните европейски конвенции и директиви се осъществява от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/. С решение № 797, от 28 септември 2012 г. на Министерски съвет Община Поморие стопанисва и управлява езерото.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук