14.3 C
Бургас
сряда, май 15, 2024

Продължава работата в района на разлива до кв. „Долно Езерово“

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Бургас ще посетят отново днес от 9.00 часа мястото на бензиновия разлив, причинен от „Лукойл Нефтохим“. Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ. Късно снощи министър Василева отиде в замърсената с бензин зона, за да се запознае на място с работата на аварийните екипи. За справяне с инцидента е впрегнат целият експертен ресурс на РИОСВ – Бургас. Там са представители на общинските власти, екипи от рафинерията, ВиК и пожарната.

Снимка: БТВ

Цяла нощ от мястото на инцидента са изпомпвани замърсени води. Днес ще има повече яснота за обхвата на разлива и размера на щетите. Заплаха за населението няма. Не са установени превишения на нормите във въздуха на близките населени места. В кв. „Долно Езерово“ и село Братово ще бъдат разположени мобилни станции за измерване на въздуха. Взети са проби от водата река Чакърлийка, езерото Вая и прилежащата му влажна зона, правят се замервания на въздуха и на почвите в района, за да се установи степента на замърсяване.

Резултатите ще бъдат обявени незабавно щом пробите бъдат изследвани. Към момента три цистерни продължават работа по изпомпването на замърсената вода от река Чукарлийска.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук