12.1 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Продължава разследването на атентата в Бургас

Към този момент все още не може да бъдат оповесетни резултети от разследването на теротистисния атента на летище Бургас, съобщи вицепремиерът Цветан Цветанов  в отговор на въпрос на журналисти, че президентът Росен Пелвнелиев е заявил че резултатите от доклада ще са ясни в срок до 15 септември.

„Не зная защо президентът Росен Плевнелиев е дал такива срокове. Едно разследване  е доста продължително особено когато говорим за терористичен акт и аз се отнасям с огромна отговорност и сериозност по този териристичен акт. Знаете че не спираме да разговаряме и да обменяме информация с оперативните служби на други държави.Има постъпила информация през последните 20-30 дни, която се обменя и се анализира от колегите в София иот колегите в другите дъргави.В момента няма какво да ви съобщим публично, но работим много усилено и се надявам, че ще имаме резултати”, каза Цветанов. Той допълни, че към момента няма  извършени арести на заподозрени. На въпрос как ще коментира думите на народния представител Корнелия Нинова че правителството е знаело за подготвяния атентат дни преди той да се случи министър Цветанов каза: „Смятате ли че правителството ще знае за атентата и няма да предприеме мерки?.Това е толкова популистко и е толкова несереиозно, колкото е несериозен и дебата който си водят в БСП”.

На питане на журналисти относно задържаните български моряци от кораба „Св. Николай”, който бе задържан с три тона кокаин от испанската полиция минстър Цветанов каза, че няма промяна в положението им и те остават арестувани. Той  съобщи, че тази сутрин във Варна е имал среща с близките на моряците. „Държавата полага максимални усилия по-специално правохранителната система да обменя инвфхормация с партньорски служби за да може да стигнем до по-високите нива, които са организирали и създали предпоставка за трафика на този кокаин и то в огромни количества. В момента работим с испанските колеги. Има работни срещи, които се провеждат на оперативно ниво, това  е което договорихме с министъра, за да подпомогнем разследването което в момента се провежда в Испания”, каза Цветанов. На въпрос дали би станал инциатор за започване на  ново разследване за потъналия кораб Ванеса, тъй като и там е имало съмнения за пренансяне на нароктици Цветанов каза, че  всичко е възможно. „Аз оповестих какви са били в минал период от време обстоятелствата около собственика на кораба, който беше задържан. Така че в тази посока може да се поработи”, каза Цветанов. Корабът „Ванеса” потъна в Креченския пролив в началото на януари 2008 година. На борда му бяха 11 моряци включително и един украинец. Оцеля само един – бургазлията Николай Димитров. Корабът бе собственост на бургаската фирма „Борд марин” с управител Дойчин Дойчев. Друга фирма на Дойчев „Сий борн” е менажирала и заловения в Испания български кораб с  кокаин „ Свети Николай ”.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук