11 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Проекти за 170 млн. лв. представиха кметове от региона

Общински проекти, предлагани за финансиране със средства от публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” бяха представени от кметовете на общините от Бургаска област пред областния управител Павел Маринов. Кметовете представи конкретни проекти, свързани предимно с подобряване на транспортната инфраструктура на общините, изграждане на социални обекти, брегоукрепителни мероприятия и дейности за подобряване на водоснабдяването и уличното осветление в общините.

Общата стойност на представените проекти възлиза на 170 мил. лв. като община Бургас кандидатства за получаване на средства по програмата с пет актуални,  значими проекта, а именно за изграждане на спортен център „Арена- Бургас”, надлез над ж.п. гара Бургас за изграждане на южната дъга, модернизация на ул. „Ал. Батенберг”, свързваща центъра на града с бъдещата зона за свободен достъп в Пристанището, изграждане на нова сграда на Спортното училище „Гагарин” в Бургас и създаване на Планетариум в Бургас.

Кметовете се обединиха около идеята да подкрепят по-крупни проекти, чието реализиране  би се отразили положително на развитието не на една, а на група общини. Такива са инфраструктурни проекти като изграждането на северната и южна дъга за избягване на големите задръствания на входа на Бургас през активния туристически сезон и облекчаване движението на туристите и гостите на областта до крайбрежните общини . Предложените пред областния управител проекти за финансиране са съобразени с програмата на правителството за подкрепа на инвестиции с високо регионално и местно въздействие, както и със силни социални измерения.

Първият етап на работата по изпълнение на инвестиционната програма, на който бе посветена настоящата работна среща бе назоваване на проектите, а така също идентифициране и обединяване около приоритетни обществено значими начинания с мултипликационен положителен ефект върху група общини. Във предстояща втората фаза на изпълнение на програмата областният управител ще подаде тези проектни предложения до Междуведомствения съвет, където ще се извърши административна проверка и оценка за допустимост, както техническа и финансова оценка. Класираните проекти ще станат част от Постановлението на МС, прието на основание чл. 1, ал. 6 от Закона за Държавния бюджет на Република България за 2014 г.

Работната среща приключи с подписване на Меморандум за културен обмен в Черноморския басейн, като  част от проект „Платформа за културен обмен / CULTUR – EXP/  в Черноморския басейн с участието на нашата страна ведно с Грузия, Армения, Гърция и Молдова.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук