11.5 C
Бургас
вторник, април 23, 2024

Проекти за 2 млн. лева в Созопол от Местната инициативна рибарска група

Новият амфитеатър и новите лодки за местния яхт клуб- сред най- добрите проекти в МИРГ „„Приморско – Созопол – Царево“,
За програмния период по Стратегията на МИРГ бяха предоставени над 2 млн. лева за изпълнение на проекти на територията на община Созопол. С тези средства бяха реализирани пет проекта, които подпомогнаха както туризма, така и спорта и бизнеса в Созопол.
Сдружение „Общински яхт клуб „Созопол“ спечели безвъзмездна финансова помощ, с която закупи 5 нови лодки в клас „Optimist“, 3 в клас „Laser“, както и нова треньорска лодка и колесар за нея. Picture5Целта е да се подобрят условията в региона за подготовка на деца и младежи по морско и ветроходно дело.
Обновена е и Художествената галерия в града по проект, изцяло финансиран от Стратегията на Местната инициативна група.
Община Созопол спечели и финансиране, с което разработи интерактивна мултимедийна карта, достъпна на www.sozopolapp.com и засне и разпространи 25 видеоклипа на различни езици за реклама на рибарския сектор в региона и популяризиране на риболовните традиции.
Сред най-добрите проекти в трите общини Царево, Созополи Приморско, които участват в Местната инициативна рибарска група е проект “Общинският лесопарк „Света Марина“ „, който бе реализиран от община Созопол. По проекта са изградени амфитеатър за 390 човека, детски кът за игра на деца от 6 до 12 годишна възраст, алейна мрежа, свързваща обектите, алейно осветление, места за отдих и почивка, озеленяване и др.
мултимедийна карта (4)Бизнесът също участва в реализирането на Стратегията на МИРГ, созополското предприятие за преработка на риба и аквакултури „Делта индъстри“ АД спечели безвъзмездна финансова помощ в размер на 60 % от размера на одобрените разходи за покупка и монтаж на ново оборудване.
„Не сме спирали да кандидатстваме през годините по всички възможни Европейски програми и успяхме да класираме доста проекти, но тези от МИРГ „Приморско – Созопол – Царево“ имат важно стратегическо значение за развитието на Созопол, защото създадоха едно активно партньорство между бизнеса, гражданите, неправителствения сектор и общинската администрация в Созопол“, заяви кметът на община Созопол в края на програмния период на програмата, финансираща местните инициативни рибарски групи.
„Успешното изпълнение на проектите е причина в края на програмния период ИАРА да увеличи бюджета на Стратегията за развитие на МИРГ „Приморско – Созопол – Царево“, заяви още Панайот Рейзи и добави,че тепърва ще стане ясно проекта на коя от трите общини ще бъде одобрен.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук