12.6 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Проект изследва лечебната сила на водата в 10 извора в Бургаско

Ротари клуб „Бургас Приморие” стартира проект, изцяло финансиран със средства на организацията, чиято цел е да изследва 10 извора на територията на Бургаски регион, които могат да се каптират. Проектът предвижда на специален сайт да бъде качена информация за състава и полезността на водата, във всеки от избраните извори, изследвана от специализирана лаборатория. От Ротари клуб „ Бургас Приморие” са изпратили писма до всички кметове на общини в региона с молба да подадат информация за извори на тяхна територия, за които има легенди за целебната сила на водата в тях и които се ползват от местните хора.

Uzunov

 

Един такъв извор се намира в с. Лъка и се ползва от населението без да има информация за това дали водата в него е годна за пиене, посочи ръководителят на проекта Димитър Узунов. След като бъдат избрани и проучени изворите те ще бъдат включени в списъка на водите, които се контролират от РЗИ. На по- късен етап ще се търсят и инвеститори, които могат да изградят беседки до изворите и пътища до тях, така че те да станат привлекателни  за местните хора и за туристи.

IMG_0567Стойността на проекта е около 8000 щатски долара , като част от средствата са от членски внос, а останалите пари са от специален глобален фонд на клуба, който одобрява проектите и отпуска пари за тяхното реализиране.

Гражданите могат да дават преложение за извори в техния регион, които искат да бъдат изследвани тук.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук