14.3 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Проект по трансгранично сътрудничество изследва тракийската култура

Съюзът на камарите на търговците и занаятчиите в Област Одрин в Турция и Бургаска Регионална Туристическа Асоциация в България започнаха изпълнението на проект „Разкажете ни за траките”. Проектът се финансира по Втората покана на Програма ИПП Трансгранично сътрудничество България – Турция. Продължителността на проекта е 12 месеца, а общият му бюджет е 92 297.29 €.

Ще бъде осъществено изследване на тракийската култура и обекти в трансграничния регион по приоритетна ос 2.2: Изграждане на капацитет за устойчиво използване на природните ресурси, културните и исторически ценности. Изследването ще бъде направено от известните археолози проф. Валерия Фол в България и проф. Енгин Бексач в Турция. Специфичните цели на проекта са съхраняване и популяризиране на тракийската култура в територията на трансграничния регион, разработване на информационни материали за културното многообразие и начините за тяхното запазване и популяризиране, разработване на програми, насочени към формиране на признателност и натрупване на знания за тракийските културни ресурси, подобряване на обмена между българския и турския трансграничен регион в сферата на тракийската култура, планиране на съвместни дейности, свързани със запазването на културните различия. В резултат на изследователските проучвания ще бъдат издадени 3000 броя книга-антология и карта. Ще бъдат изготвени 5000 брошури за популяризиране на тракийските културни паметници и обекти. Уеб страницата на проекта е създадена през втория месец от старта му с цел популяризиране на проектните резултати.  

Благодарение на изпълнението на проекта „Разкажете ни за траките” ще бъде повишен туристическия капацитет на района. Трансграничният регион ще бъде много по-атрактивен с разнообразни туристически продукти, включващи тракийските обекти и култура. Това ще привлече не само вътреши, но и международни туристи – главно тези, които прекарват своята лятна почивка по черноморското крайбрежие. Те могат да се включат в еднодневни или двудневни екскурзии за да посетят тракийските обекти. Ще бъдат привлечени повече изследователи и учени, които да изследват тракийската култура и паметници. В резултат на проведените семинари и кампании, повече хора ще научат за богатото наследство на траките в трансграничния регион.

Проектът „Разкажете ни за траките” е финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция, съфинансирана от Инструмента за предприсъединителна помощ, договор No: 2007CB16IPO008-2011-2-025.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук