13.8 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

Прокуратурата отмени постоянния арест на Кела

С постановление на окръжната прокуратура в Бургас е отменен постояния арест на Пламен Дишков – Кела. Обвиненият за убийството на Димитър Стаматов – Мастара вече е свободен, тъй като е надлежал максимално предведения в закона срок. Според последните промени това е година и половина, уточни  говорителят на окръжната прокуратура Красимира Кателиева, предава 24 часа. 

©Снимка: 24chasa.bg

Според съдия Събчо Събев са допуснати  груби нарушения – 6 от протоколите за предявяване на доказателствата на Дишков са му връчени в отсъствието на негови адвокати. Заседанието на 22 октомври започна с искане за прекратяване на съдебното производство, което съдържа списък от 20 допуснати нарушения. То беше представено адвокатите на Пламен Дишков-Кела – Валентин Калчев и Бойчо Боев.

37-годишният Дишков е обвинен като поръчител и помагач на убийството на Димитър Стаматов-Мастара, извършено на 21 ноември 2002 г. Той е с постоянен арест повече от 2 години, след като беше задържан в Португалия през август 2011 г.

Дишков не се яви на заседанието на 22 октомври, след като ден по-рано  около 15.30 ч. в администрацията на съда е била получена молба за отлагане на делото по здравословни причини. В нея се съдържа и лекарско заключение, че обвиняемият не може да пътува. Адвокатите Калчев и Боев представиха 3 различни медицински документа за влошеното му здраве – справка от ортопеда д-р Николай Цонев от „Пирогов“, рентгеново изследване и становище от шефа на МБАЛ към затвора в Бургас д-р Иво Велев. Те също удостоверяват влошеното здравословно състояние на арестанта, което не позволявало да се предвижва с транспорт, както и да седи дълго време.

Съдът обаче отказа да ги приеме, определяйки ги като частни. Необяснимо е да циркулират някакви документи между адвокатите и лекарите, отсече съдия Събев.

Въпреки че той не пожела да изслуша аргумените на адвокатите за прекратяване на делото, Калчев и Боев успяха да кажат два от тях – манипулирането на касета със запис на следствен аксперимент и наличието на друга версия за убийството, по което разследването не е работило.

След кратко съвещание съдът не само отказа да даде ход на делото, но го и прекрати, посочвайки като основание пропуските при предявяването. След отстраняване на пропуските делото отново трябва да се внесе в прокуратурата за обвинителен акт.

Пламен Дишков-Кела беше осъден задочно за убийството на Стаматов. Той имаше 20-годишна присъда и издадена европейска заповед за арест. След задържането му в Португалия, Дишков поиска въозбновяване на разследването. За убийството му има две влезли в сила присъди – на прекия извършител Бойко Стоянов и още един помагач – Тодор Неделчев.

Според държавното обвинение Кела е осигурил оръжието, дал е пари и е съветвал Стоянов как да извърши екзекуцията. Дишков отрича да има участие в престъплението. При възобновяване на разследването прокурор по делото беше Желязко Георгиев, който работеше по случая и преди 10 години. Междувременно той се пенсионира. Сега държавното обвинение се представлява от прокурорките Румяна Славова и Гергана Илиева.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук