14.9 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Прокуратурата поиска 19 години затвор за банковия обирджия от Сливен

Апелативният съд в Бургас днес решава за наказанието на извършителя на банкия обир в Сливен. Стефан Петров Стефанов е подсъдим, за това че на 23 март 2011 г. е направил опит за грабеж в особено големи размери от банков клон, както и за това, че е държал като заложници петима банкови служители.

    

©Снимка:novinite.bg

Делото се разглежда отново след като Върховният касационен съд отмени решението на Апелативен съд – Бургас от 05.07.2013 г. само относно размера на наложеното на подсъдимия Стефанов наказание, а потвърди съдебния акт в останалата му част.

Пред Апелативен съд – Бургас представителят на прокуратурата посочи днес, че на подсъдимия Стефанов може да бъде определено наказание  от 19 години лишаване от свобода. Тъй като делото е разгледано като съкратено съдебно следствие, след като той е признал вината си, това наказание трябва да бъде намалено с 1/3 и да му бъде наложено 12 години и 8 месеца лишаване от свобода. Прокурорът пледира съдът да завиши наказанието с 3 години и 6 месеца лишаване от свобода, предвид многобройните престъпления, извършени от Стефанов – 2 от тях срещу собствеността, 5 срещу личността и едно общоопасно.

Държавният обвинител мотивира искането си с многобройните отегчаващи вината на подсъдимия обстоятелства. Той е направил предварителна и добре организирана подготовка; премислил е действията си и е влязъл с маска, пистолет и ръкавици в банковия офис; веднага е произвел изстрел, а след това поредица от изстрели, с цел да създаде страх и подчинение у служителите на банката. Прокурорът обърна внимание, че след първия изстрел охранител на банковия клон е получил тежко увреждане, довело до временна опасност за живота му.

Пострадалият охранител, в качеството му на граждански ищец и неговият повереник, помолиха съда да наложи общо наказание на подсъдимия Стефанов в размер на 16 години и 8 месеца лишаване от свобода.

Защитникът на подсъдимия пледира съдът да определи наказанието, като приеме, че съществува баланс на отегчаващите и смекчаващите вината обстоятелства. Той предложи да бъде постановено 17 години или 17 години и 6 месеца лишаване от свобода, което да се редуцира с 1/3, предвид реда, по който се провежда процесът. Адвокатът поиска намаленото наказание да бъде завишено с 2 години или 2 години и половина лишаване от свобода. Според защитника наслагването на несполуки в живота на Стефанов е довело до неговия пълен провал. Той обаче нямал никакъв шанс да довърши престъплението, тъй като веднага след влизането му в банката и произвеждането на изстрелите, е офисът бил обграден от полиции. Подсъдимият бил водил дълга вътрешна борба, дали да се предаде, или да сложи край на живота си, обясни адвокатът.

Пресцентърът уточнява, с потвърденото от Върховния касационен съд решение на Апелативен съд – Бургас, в гражданската му част на пострадалия охранител е присъдено обезщетение от 160 хил. лв.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук