13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Прокуратурата: Трайков е ощетил българските пенсионери с близо 21 млн. лева

Бившият енергиен министър Трайчо Трайков, който на 28 декември бе обвинен в умишлена безстопанственост, е ощетил българските пенсионери с 20 829 200 лева. Това стана ясно на брифинг на говорителя на гл. прокурор Румяна Арнаудова. Това е сумата, с която е ощетена държавата от продажбата на своя дял в електроразпределителното дружество EVN.

Парите от приватизационната сделка наместо да постъпят в сребърния фонд са отишли направо в държавния бюджет, което пък става причина да бъде обвинен и бившият финансов министър Симеон Дянков.  Според прокуратурата през 2011 г. като министър на икономиката и принципал на EVN Трайков не е положил грижи и е дал съгласие за продажбата на дела на държавата в дружеството. Това той извършил в нарушение на стратегия, приета от МС през 2003 г.

По силата на тази стратегия държавният дял в печеливши дружества трябвало да се продават на печеливша цена. През 2011 г. държавата решава да продаде 51 000 акции в EVN, което е 33% дял. Една акция е струвала 1412 евро, но вместо това е продадена за 1600 лева. На 19 юли 2019 г. е сключен договор с фирмата „Булброкърс“, която е собственост на Иво Прокопиев и тя е трябвало да направи анализ. „Булброкърс“ обаче е използвал грешна формула, поради което дава цена на акциите 1373,90 лева. Освен това, изобщо не взима под внимание реалните цени на акциите на европейския пазар.

В края на декември на аукцион на фондовата борса се извършва продажбата на акциите. „Булброкърс“ е заблудил възможните купувачи с невярното обстоятелство, че EVN няма да изкупува дела на държавата, обяви Румяна Арнаудова. Освен това посредникът е действал едновременно от името на продавача и купувача и е знаел, че шефовете на EVN Стефан Шишковиц и Петер Лайер по това време имат намерение да купуват акциите. Те впрочем са и бивши работодатели на Трайчо Трайков“, каза Арнаудова, цитирана от „24chasa.bg“

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук