13.2 C
Бургас
петък, март 29, 2024

„Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“ за старта на „София филм фест на брега“

С интригуващия проект на Иглика Трифонова „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“ ще бъде открито тазгодишното 14-то издание на кинофестивала „София филм фест на брега“ в четвъртък . По традиция гостите на фестивала ще бъдат посрещнати с духова музика пред ДТ „Адриана Будевска“.

Специален гост на първата прожекция ще бъде продуцентът Росица Вълканова, с която Иглика Трифонова работи в тандем още в „Писмо до Америка“ и „Разследване“. „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“е копродукция на България, Холандия и Швеция, създадена по действителен случай. Филмът е изграден въз основа на казус от трибунала в Хага и във фокуса му попадат стойността на живота на малкия човек и измеренията на човешкото достойнство.

По традиция бургаският духов оркестър ще открие и тазгодишното 14-то издание на „София филм фест на брега“. Най-добрите филми от програмата на 20-ия юбилеен София Филм Фест ще бъдат прожектирани в Бургас всеки ден от 17 март до 25 март в залата на Драматичен театър „Адриана Будевска“.

На 18 март (петък) ще бъде представен „Бруклин“ на режисьора Джон Кроули. Номиниран за „Оскар“ в три категории (най-добър филм, актриса в главна роля – Сърша Ронан и адаптиран сценарий), с награда „БАФТА“ за най-добър британски филм и още пет номинации. Филмът на Джон Кроули е адаптация по романа на Колм Тойбин и разказва историята на младата ирландка Ейлис, която решава да замине сама за Ню Йорк, привлечена от Американската мечта в началото на Втората световна война. Сред българските фестивални заглавия на 19 март (събота) е новият филм на Иван Черкелов „Семейни реликви“. Кинотворбата представя три различни на пръв поглед истории.

Разказани паралелно, те постепенно разкриват връзките между членовете на едно семейство и разрушеното общуване между тях. „Действащо лице“ с важна драматургична роля е и природата, по думите на оператора Рали Ралчев, който работи с Иван Черкелов още от студентските си години. Специално внимание е редно да обърнем на филма „Каръл“. Поредната творба на режисьора Тод Хейнс има в актива си номинации за шест награди „Оскар“, награда за най-добра актриса (Руни Мара) от Кан 2015, „Куиър палма“ и още над 35 награди и 170 номинации. „Каръл“ е създаден по романа на Патриша Хайсмит „Цената на солта“ и разказва за връзката между две жени от различни социални прослойки в Ню Йорк от 50-те години на ХХ в.

Сред останалите големи заглавия са номинираните за Оскар „Стая“ на Лени Ейбрахамсън и „Синът на Саул“ на Ласло Немеш, а също „Ма ма“ с Пенелопе Круз на режисьора Хулио Медем, както и „Отдалече“ на Лоренсо Вигас. На 24 март от 20.00 часа е прожекцията на „Каръци“, удостоен с Голямата награда „Златен свети Георги“ от 37-ия Московски международен кинофестивал. Актьорите са бивши и настоящи студенти на Ивайло Христов от НАТФИЗ – Елена Телбис, Деян Донков, Ованес Торосян, Георги Гоцин, Пламен Димов. Фокус в програмата на “ София филм фест на брега“ са късометражните филми от конкурса „Джеймисън“ в рамките на 20-ия СФФ.

Сред кратките заглавия са „Синът“ на Христо Симеонов, „Коледа“ на Борислав Колев и „Зевс“ на Павел Веснаков. Закриването на „София Филм Фест на брега“ е на 25 март от 19.00 с „Жажда“на Светла Цоцоркова. Билети ще се продават на касата на ДТ „Адриана Будевска“ или пред самата зала непосредствено преди прожекцията. Редовните билети ще струват 7 лв., ще има карти с по 20 билета – 100 лв. и с по 10 билета – 60 лв.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук