13.2 C
Бургас
събота, май 18, 2024

Протестиращите срещу дълга се събраха пред парламента

Трите протеста, които се провеждат в столицата по повод очаквания нов държавен дълг от 16 милиарда лева, се сляха в един пред сградата на Народното събрание. Първи на протест в 09.00 часа край паметника на „Цар Освободител“ се събраха около 200 привърженици на „Атака“. Демонстрацията им мина под наслов: „Атака казва не на военния заем от 27 млрд. лева“.

Част от събралите се повториха твърдението на лидера на партията Волен Сидеров от преди дни, че заемът, който се готви да изтегли правителството, не е 16 млрд. лева, а 27 млрд. лева, тъй като в тази цифра са включени и лихвите.

В 10.00 часа започна и втори граждански протест, който бе организиран в социалните мрежи. 200 души се събраха в градинката между Софийския университет и Народното събрание под наслов „Нов дълг. Не!“.

Елена Георгиева, която е една от протестиращите срещу новия заем, коментира пред Дарик причините, заради които се е включила в демонстрацията: „Аз съм твърдо против ратификацията на тези договори, защото от тях вони на задкулисие. Плащанията за тази година могат да бъдат осигурени изобщо без тези договори. Управляващите изпаднаха в паника, за да обвържат точно тези две неща – дългосрочните договори и плащанията за тази година. Според мен има някакви договорки, които се крият от обществото и се планират доста притеснителни неща, като това да се вземе целият заем тази година, да се играе с преструктурирания от министър Велчев дълг, дългосрочно, чрез тези банки. Това им е обещано и те се опитват да го прокарат“.

По-късно към недоволните в градинката край парламента се присъединиха и симпатизанти на БСП. Според изчисленията на социалистите трябват само 5 млрд. лева за погасяване на стар дълг и искането им е да се обясни за какво са останалите 11 милиарда.

Малко след 11.00 часа трите протеста се сляха в един пред Народното събрание. Протестиращите настояват за оставка на кабинета и скандират: „Мафия“. Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров се обърна към протестиращите, като за пореден път каза, че от „Атака“ няма да подкрепят гласуването на заема от 16 млрд. лева. По думите му управляващите се опитват да убедят хората, че 16-те млрд. са по-малко от единия милиард на Орешарски от миналата година – заемът, който беше взет по времето на предишния кабинет.

Той призова всички за масови протести и подписки в цялата страна. Той обясни, че този нов заем ще трябва да се покрива след време, за което ще е нужно да се вземе още един заем и така щяло да се получи един омагьосан кръг./ dariknews.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук