20.4 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Фермери запалиха клади пред сградата на Европейската комисия

Европейският съюз ще отдели 500 млн. евро извънредна помощ за фермерите, пострадали от падналите изкупни цени, което частично се държи и на руското контраембарго върху млякото и месото, съобщава bTV. Това стана ясно докато пред сградата на Европейската комисия горяха клади, запалени от недоволни фермери, а стотици трактори блокираха магистралите.

„Комисията обявява днес цялостен пакет за подкрепа от 500 милиона евро. Това е силен и решителен отговор”, заяви заместник-председателят на Еврокомисията Юрки Катайнен в специално изявление.

Решението бе взето на извънредно заседание на Съвета на земеделските министри на ЕС.

Самото заседание се проведе на фона на общоевропейската протестна акция срещу намаляването на изкупните цени. В нея участваха фермерите от всички страни на ЕС, включително и от България.

В проявата бяха включени стотици трактори, които пристигнаха до града, като затвориха изцяло магистралите. Демонстрацията с участието на минимум 5000 фермери и около 1000 трактора бе организирана то Европейската асоциация на земеделците (ABS).

Заради няколкото колони с трактори, които се движиха към центъра на Брюксел, движението в града бе парализирано. Полицията настоятелно напомняше на шофьорите да избягват пътуванията из града.

Властите са мобилизирали над 1000 полицаи за борба с безредиците. Периметърът около сградите на Еврокомисията, Европейския съвет и Европарламента е пълен с преносими заграждения от бодлива тел, зад която стоят силите на реда.

„Ние настояваме за справедлив изкупни цени, защото сегашните цени паднаха под себестойността на продукцията“, гласи становище на асоциацията. Средната изкупна цена за млякото в ЕС е примерно 19 цента на литър, но тя трябва да бъде минимум 35-40 цента, за да бъде производството рентабилно. В същото време в търговката мрежа в Белгия литър мляко надхвърля 60 цента.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук