15.4 C
Бургас
сряда, май 8, 2024

Протестът срещу разпределението на мандатите се разраства

Трети български град излезе на протест срещу разпределението на мандатите  след парламентарните избори на 5 октомври. Освен в Дупница и Кюстендил, протестна демонстрация имаше и в Ямбол. Протестът е организиран от ГЕРБ. В него се включиха над 500 души.

Снимка: БГНЕС

Какво предизвика недоволството на хората?

В Ямболски района ГЕРБ се пребори за един мандат. Събраните гласове бяха близо 18 000. ДПС също вкарва един човек в парламента и то само с 4 000 гласа. Затова пък БСП ще има двама депутати от Ямбол с близо 14 000 гласа.

В началото на следващата седмица протестиращите ще внесат в Централната избирателна комисия 19 000 празни бюлетини в знак на протест. Те настояват за радикална промяна в избирателната система и разбира се, незабавно преразглеждане на решението за разпределението на мандатите от последните избори.

В същото време, протестите срещу избора на Александър Методиев, известен като Бат`Сали продължават с пълна сила. Очаква се той да стане депутат, избран от област Кюстендил. След областния център, протестното шествие се пренесе в Дупница, където също въстанаха  срещу решението.Чуха се дори закани за блокиране на пътища и граници. Основно искане и тук бе промяна в Изборния кодекс.

ДПС  събра 864 гласа в област Кюстендил

Александър Методиев влиза в парламента като депутат от Кюстендил по формулата Хеър  –Ниймайер . Става въпрос за подреждане по големината на остатъците на партиите или вота от чужбина.

В Кюстендил вече се списва петиция „Да прем  подмяната. Не на подмяната. Не на неназначимите  депутати”. Прави впечатление, че е приета с решение на Общинския съвет като в нея се пита: „В България се появи аномалията „назначени депутати“. Къде са гласовете на българските граждани? Защо намалява избирателната активност? Защо умишлено се демотивират българските граждани? Защо в избирателни райони като Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Габрово и десетки други се назначават депутати, които нямат необходимия брой гласове и не се зачита действителния резултат от вота на избирателите“.

Петицията се разпространи светкавично в Интернет. Вече набира подкрепа от десетки родни и чужди градове.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук