18.2 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Пръскането срещу комари продължава

След пръскането с моторен делтапланер в Бургас продължават превантивните мерки срещу комари. Този път третирането ще се извърши наземно със студен аерозол или т.нар. опушване със студена мъгла.

Биотопните зони са под постоянен контрол и проверки за наличие на комари. Към този момент няма открити ларви на тигров комар от вида „Аедес албопиктус“ в Бургаска област. Според експертите, рискът за страната ни от разпространение на вируса Зика е минимален, заради ограничените връзки със засегнатите държави в Латинска Америка и страните от Карибския басейн. Тигровият комар е потенциален преносител на вируса, само ако бъде заразен след ухапване на завърнали се от ендемични райони комари вирусоносители.

Въпреки това превантивното пръскане срещу ларвите на този и другите видове комари, което тази година се проведе през март и април, продължава и през май. От 17 до 28 май всички паркове и градини в града ще бъдат третирани. Самото пръскане ще се извършва нощно време, когато хората почиват по домовете си, а използваните препарати са опасни само за насекомите и са напълно безвредни за хората, бозайниците и птиците.

Въпреки това с наближаването на летния сезон експертите призовават жителите също да вземат предпазни мерки, като по-дълги дрехи, пръскане с репеленти, мрежи на прозорците и най-вече да не оставят съдове с вода или течност да престояват на терасите или в гаражите, за да не се създават подходящи условия и нови биотопи на тигровия комар.

Пълният график вижте ТУК

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук