18.2 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Пръскат с моторен делтапланер срещу комари в Бургас

Засега бургазлии могат да бъдат напълно спокойни, тъй като към този момент няма открити ларви на тигров комар от вида „Аедес албопиктус“ в Бургаска област, според последните проверки на най-характерните и обичайни биотопи на този комар в района. Рискът за страната ни от разпространение на вируса Зика също е минимален, заради ограничените връзки със засегнатите държави в Латинска Америка и страните от Карибския басейн. Въпреки това превантивното пръскане срещу ларвите на този и другите видове комари, което тази година стартира още в началото на март, продължава и през април.

Това стана ясно от заседанието на Общинската епизоотична комисия, в което участваха представители на Община Бургас, РЗИ, РИОСВ, БАБХ, РДГ-Бургас, Дезинфекционна станция, Сдружение на ловците и риболовците „Лебед“ и кметовете на населените места в общината.

Тигровият комар е потенциален преносител на вируса, само ако бъде заразен след ухапване на завърнали се от ендемични райони комари вирусоносители.

Превантивната ларвицидна обработка ще продължи през април и май с въздушно пръскане с моторен делтапланер на установените биотопи, както и на всички нововъзникнали, с цел унищожаване на евентуални ларви на комари, преди да са се развили и излетели в околната среда. Въздушното третиране продължава през юни, юли и август с имагоцидна обработка или обработка на дървесната и храстова растителност в случай, че има вече излетели насекоми.

Предстоят обработки в кв. Сарафово, тръстиковите масиви около обходния канал на Атанасовско езеро, крайбрежните тръстикови масиви на на езеро Вая в посока кв. Лозово, кв. Долно Езерово и кв. Горно Езерово и Комлушка низина.

Наземните имагоцидни обработки срещу комари с топъл и студен аерозол ще се провеждат от май до септември и ще обхванат парковете, площадките, жилищните комплекси и квартали на Бургас.

Всички биотопни зони на комари ще бъдат под постоянен контрол и проверки и при наличие на комари ще се правят ларвицидни и имагоцидни обработки. Препаратите, които ще бъдат използвани са опасни само за насекомите и са напълно безвредни за хората, бозайниците и птиците. Самото пръскане ще се извършва нощно време, когато хората почиват по домовете си.

Призовават се жителите през лятото също да вземат предпазни мерки, като по-дълги дрехи, пръскане с репеленти, мрежи на прозорците и най-вече да не оставят съдове с вода или течност да престояват на терасите или в гаражите, за да не се създават подходящи условия и нови биотопи на тигровия комар.

Проверка по сигнали на притеснени граждани показа, че насекомите, които са забелязали напоследък, не са комари. Това са двукрили насекоми, наподобяващи само на външен вид комари. Те са от рода „Chironomidae“, не могат да се хранят и да хапят, тъй като устните им органи са недоразвити. По тази причина не представляват никаква опасност за здравето на човека. Единственото неудобство, което създават, е високата им численост при роенето, което е през месеците март-април.

От понеделник /11 април/ започва и пръскането срещу кърлежи. Вече е готов новият график за дезакаризация на тревните площи. Третирани ще бъдат парковете, градините, детските площадки и зоните за свободно пуснати кучета. През април и май ще се пръскат зелените площи в детските и учебните заведения, както и в социалните и здравни заведения. Дезакаризацията на междублоковите пространства ще бъде през май и юни.

При обработките ще бъдат взети всички необходими мерки за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне.

 

Г Р А Ф И К

за   дезакаризация на  тревни площи

на територията на Община Бургас

11.04.2016 – 09.05.2016

 

11.04.2016  Лесопарк „Росенец“ /местност Отманли/; приют за безстопанствени кучета – местност Пода;

12.04.2016 ж.к. Лазур –  градини и  детски площадки; Приморски парк – от х-л Приморец до Пантеона;

13.04.2016 ЦГЧ – градини и детски площадки; Приморски парк – от Пантеона до Воденицата, алеи под Воденицата и крайбрежна алея;

14.04.2016 ж.к. Възраждане – градини и детски площадки;

15.04.2016 ж.к. Братя Миладинови – градини и детски площадки;

18.04.2016 ж.к. Зорница – градини и детски площадки; парк Езеро – алеи от ЦУРК към Психодинспансер;

19.04.2016 ж.к. Изгрев – парк Велека /к/с Изгрев /, градини и детски площадки; парк Езеро – алеи от Психодинспансер до канала, в посока Сарафово;

20.04.2016 ж.к. Славейков – парк Изгрев /бивш Гробищен парк/, градини и детски площадки; площадки за свободно пуснати кучета – гр.Бургас;

21.04.2016 ж.к. Славейков Парк Славейков /до Билла/, градини и детски площадки;

22.04.2016 кв. Ветрен и кв. Банево – парк „Минерални бани“ градини и детски площадки;

25.04.2016 кв. Сарафово – градини и детски площадки;

26.04.2016 кв. Лозово и кв. Долно Езерово – градини и детски площадки;

27.04.2016 кв. Крайморие и кв. Горно Езерово – градини и детски площадки;

28.04.2016 ж.к. Меден Рудник  – паркове и детски площадки кв. Победа и кв. Акации;

03.05.2016 кв. Черно море и Рудник – градини и детски площадки;

04.05.2016 гр. Българово, с. Братово и с.Равнец – градини и детски площадки, сборни пунктове за продуктивни животни и подходите към тях;

05.05.2016 с. Миролюбово, с. Изворище, с. Брястовец и с. Драганово – градини и детски площадки, сборни пунктове за продуктивни животни и подходите към тях;

09.05.2016 с. Димчево, с. Извор, с. Твърдица и с. Маринка – градини и детски площадки, сборни пунктове за продуктивни животни и подходите към тях.

 

Дезинфекционна Станция Бургас ЕООД поддържа в готовност и екип, който ще работи по сигнали на граждани, включително и през празнични и почивни дни.

Тел. за сигнали: 056 86 29 81, 056 84 38 91, 0893/ 683 143

Дезинфекционна станция Бургас ЕООД си запазва правото да променя графика в зависимост от метериологичните условия /силен вятър,  дъжд и др./.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук