12.6 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Публично отвориха офертите за строителството на пречиствателната станция в Равда

Днес в Несебър бяха отворени офертите на фирмите, които кандидатстват за проектирането и строителството на разширението и модернизацията на пречиствателната станция в Равда. 20 фирми са закупили тръжната документация, четири консорциума днес се явиха на търга. Ще се търси не най-ниска предложена цена, а фирма с опит в строителството на подобни обекти. Процедурата се проведе при пълна прозрачност пред комисия от общински служители, експерти и медии.

Стойността на проекта е 98 млн.лв. Парите се осигуряват по ОП ” Околна среда”. Разширението на пречиствателната станция ще обхване всички отпадъчни води от Слънчев бряг и околните туристически селища. Кметът Николай Димитров се надява до два месеца да стартира строителството на съоръжението.

Освен  разширението и модернизацията на съществуващата пречиствателна станция в Равда, се предвижда още изграждане и реконструкция на колектори и канално-помпени станции, както и дълбоководно заустване на пречистените води. След като се приключи с разширението на пречиствателната станция тя ще бъде предадена за експлоатация на ВиК дружеството в Бургас. Експертното мнение е, че с модернизацията на пречиствателната станция ще се покрият евростандартите.

Общината в Несебър има готов проект и за втора пречиствателна станция, която да бъде построена в курорта Слънчев бряг. За нея обаче ще се чака финансиране през следващия програмен период.

След 2 години отпадъчните води от всички големи курорти у нас ще се пречистват. До 2015 ще бъдат изградени пречиствателни станции и в по-малките населени места, като Синеморец и Ахтопол.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук