14.3 C
Бургас
сряда, май 8, 2024

Пускат през март новото железопътно трасе в района на гара Бургас

До март тази година трябва да приключат строителните работи по подновяване на железния път в района на гара Бургас. Ремонтът е част от проекта „Рехабилитация на железопътни участъци от железопътната линия  Пловдив – Бургас“, който е на стойност близо 317 млн. лева и е по ОП „Транспорт“ 2007 – 2013.

„Има забавяне при ремонтните дейности и то се дължи на възникнали проблеми с наводненията в региона и водопреносната система, съобщи за радио Бургас инж. Иво Янакиев, ръководител на проекта. „Наложи се отводняване на цялата платформа на гарата чрез дренажи. Повърхностните води вече са включени към градската канализация, тъй като старата отводнителна система, която е имала изход на пристанището, вече не функционира заради неговото разрастване“, уточни той..

Според инж. Янакиев неустойчивостта на земната основа в района е причина да се изкопаят големи количества пръст и тя е заменена със здрава скална маса. В междугарието Вл. Павлов и гара Бургас се оказало, че има питеен и промишлен водопроводи, които се нуждаят от ремонт. От ВиК -а са изготвили проект за ремонтни дейности, той е съгласуван с Министерството на транспорта  и от няколко дни се работи по него“, съобщи още инж. Иво Янакиев.

Районът се отводнява от началото на годината , предпазният пласт на трасето вече е поставен почти навсякъде, предстои полагане на баластова призма и след това на траверсите и релсите. На следващ етап ще бъде подновена и  контактната мрежа.

„Нашите амбиции са проектът „Рехабилитация на железопътни участъци от железопътната линия  Пловдив – Бургас“ да бъде приключен до юни. В изключителен случай най – късно строителните дейности ще бъдат финализирани до септември тази година“, заяви още инж. Янакиев./ Българско национално радио

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук