17.1 C
Бургас
събота, май 18, 2024

Пускат ферибота България – Грузия през август

Възстановяват фериботната линия между България и Грузия. Курсовете ще тръгват от Бургас. Очаква се линията да бъде открита през август. Ще се извършват както товарни така и пътнически превози. За целта е закупен ферибот, който ще бъде в България до десетина дни.

Пристанище - Бургас

По думите на Цветелина Бориславова, дългосрочният проект включва откриване на линия и до Задкавказието. Възстановяването и развитието на фериботната линия между България и Изтока е възможност за страната да се развие като логистичен център в тази част на Европа, посочи още тя. Закупеният вече ферибот е с капацитет за товар от 110 тира или над 200 контейнера.

Новото голямо пристанище

Във връзка с развитието на фериботната връзка Цветелина Бориславова купува още едно пристанище в Бургас, намиращо се точно до това, което придоби миналата година. Тя обясни още, че двете ще бъдат обединени, тъй като за нуждите на линията и дейността на ферибота е необходимо пристанище с по-голяма площ и лице към морето. Сделката все още не е финализирана.

От съобщение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) става ясно, че инвестиционното дружество на Бориславова CSIF (СИЕСАЙЕФ) планира са купи пристанище, което сега е част от „Черноморски риболов Бургас“ и е негова собственост. Тъй като се очаква покупката да окаже въздействие върху пазара на пристанищни услуги от морски пристанища в страната, купувачът иска от КЗК да извърши оценка на концентрацията, каквато е стандартната процедура.

За целта на сделката е учредено ново дружество – „Метафиш“ ЕООД, което на практика купува Бориславова. Капиталът на дружеството, възлизащ на 5.6 млн. лв., е внесен изцяло чрез непарична вноска на имущество – имоти с промишлени, складови, цехови сгради, става ясно от справка в Търговския регистър. Цената на сделката е тайна, но вероятно ще се движи в диапазона на оценката на активите, пише capital.bg В регистъра се вижда още, че „Метафиш“ е учредено на 22 май от „Черноморски риболов“. Пристанището, което купува Бориславова, всъщност е част от бившето държавно пристанище в Бургас, разделено на четири по-малки обекта и приватизирано по време на правителството на Иван Костов. На практика сега ще бъдат обединени две от тези пристанища.

На Интернет страницата на продавача – „Черноморски риболов Бургас“, е посочено, че то е наследник на дейността на бившето държавно обединение „Рибна промишленост“ в Бургас, основано през 1952 г. Предметът на дейност на дружеството включва улов, преработка, съхранение и транспорт на риба и рибни продукти, както и техният внос и износ от и за други страни, пише още на сайта на дружеството. Ро-ро линията Бургас – Поти – Новоросийск – Бургас бе пусната през 1996 г., като разполагаше с три кораба. Интересът към нея беше заради товарите, които идваха от Грузия и Русия през Бургас към Европа. Оператор на линията бе СО МАТ, но впоследствие тя бе закрита.

Общият портфейл

Покупката на второто пристанище в Бургас от CSIF на практика допълва част от досега развиваните от Цветелина Бориславова бизнес дейности. Част от портфолиото на инвестиционния й фонд е и една от най-големите спедиторкси компании на пазара в България „Деспред“, която извършва спедиторски, митнически, складови, транспортни и съпътстващи ги услуги за Европа, Азия, бившите съветски републики и България. Есента на миналата година фондът на Бориславова придоби пристанището в североизточната част на Бургаския залив (бившето пристанище „Океански риболов“) и хладилна база и рибопреработвателно предприятие в района на Рибното пристанище в Бургас.

Едно от направленията в дейността на купувача CSIF е реализиране на възможни синергии между компании в портфейла на фонда. Дотук инвестициите са във възобновяеми източници – вятърни паркове и водноелектрически централи, туризъм – инфраструктурата в Пампорово и няколко големи хотела, машиностроене – „Монек Юг“, земеделие – повече от 2 хил. хектара земеделска земя. Цветелина Бориславова е мажоритарен собственик и на Българо-американската кредитна банка. Преди това притежаваше СИБанк, но я продаде.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук