12.1 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Пуснаха Даниел Катрапелов под домашен арест

В съда стана ясно, че младият шофьор е спрял след като е ударил детето

23-годишният Даниел Катрапелов, който блъсна 8-годишния Страхил в събота, беше пуснат под домашен арест. По рано днес държавното обвинение поиска да му бъде наложена най-тежката мярка „задържане под стража” с мотива, че „обвиняемият може да се укрие”.

Даниел Калпакчиев

Наблюдаващият прокурор по делото Деян Петров обоснова искането си и с извадка от регистрите на вътрешното министерство за предишни дребни нарушения на Катрапелов, според Закона за движение по пътищата.

Даниел беше доведен в съдебната зала с белезници. Не пожела да разговаря с медиите. На мярката му за неотклонение бяха и неговите родители, които също отказаха коментар. „Притеснени сме. Как бихте се чувствали вие, ако бяхте на неше  място”, бяха единствените думи на баща му, след решението на съда.

От своя страна 23-годишното момче заяви в залата: „До сега не съм имал досег с полицията по каквито и да било причини. Нямам намерение да се укривам или да влияя на свидетелите по делото. Студент съм. Искам да завърша образованието си. Искам да бъда пуснат от ареста. Ще се явявам на посочените дати пред компетентните органи, които работят по делото.”

Катрапелов следва в София, където и настоящия му адрес. Тази година трябва да се дипломира в Университета по строителство, архитектура и геодезия. Предстои му списване на дипломна работа.

На днешното заседание на съда стана ясно, че той не е напуснал мястото на инцидента непосредствено след катастрофата. Според показанията на разпитаните по делото очевидци, става ясно, че след удара, Катрапелов отбил колата в аварийната лента, слязал и отишъл до тялото на 8-годишния Страхил.

Минути по-късно е отпътувал за Стара Загора при своята приятелка. Тялото на Страхил било издърпано извън пътното платно от братчето му, което според съда, можел да направи и Даниел. Въпреки това, той се качил в автомобила си и потеглил без да уведоми компетентните органи за катастрофата.

Според защитата му, постъпката се обяснявала с младостта му, емоцията от случилото се и притеснението от саморазправа с близките на детето. Адвокатът на Даниел – Йордан Дичев подчерта , че инцидентът е станал в участък с ограничение на скоростта от 80 км /час. Преминаването на пешеходци оттам също било недопустимо, което не предполагало повишенио внимание за такива на пътя.

Резултатите  от кръвните проби на Даниел все още не са готови. Те са дадени за изследване  във Военномедицинска академия – София. Наложената днес мярка „домашен арест“ може да бъде обжалвана в 3-дневен срок. От прокуратурата заявиха, че няма да протестират решението на съда.

Съдията Стефан Стайков определи бягството от местопрестъплението от страна на 24-годишния студент, като опит да се укрие, „предвид това, че времето от катастрофата до задържането му е повече от два часа“. Стайков оспори и скоростта, с която е шофирал Катрапелов в момента на удара. Според държавното обвинение, защитата и свидетелските показания, тя е между 80 и 90 км/ч.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук