20.4 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Пуснаха Динко Вълчев у дома

Окръжен съд Бургас измени мярка за неотклонение задържане под стража спрямо Динко Вълчев в домашен арест. Той е обвиняем по досъдебно производство за умишлено убийство. На 20 март тази година около 10.00 часа, в стопански двор, находящ се между кв. „Банево“ и с. Изворище, местност „Башбунар“.

Производството е образувано по жалба на обвиняемия, с която се иска изменение на наложената му мярка за неотклонение в по-лека – домашен арест. В нея се изтъква, че към настоящия момент е отпаднало основанието за продължаването й. Успоредно с това се твърди, че Вълчев има постоянен адрес и няма опасност да се укрие или да извърши престъпление.

Представителят на Окръжна прокуратура Бургас пледира, че макар проведени множество процесуални-следствени действия в хода на разследването, обоснованото предположение за авторство на престъплението, в което Вълчев е обвинен, не се потвърждават от събраните към момента доказателства.  Отделно от това, представителят на държавното обвинение посочи, че продължаващото изпълнение към момента на мярката за неотклонение излиза извън разбиранията за разумност по отношение на срока, като в тази връзка се позовава на чл. 5 и чл. 6 от Европейската конвенция за правата на човека, поради което не се противопоставя на направеното искане.

Съдът като взе предвид становищата на страните, обсъди доказателствата по делото, счете за установено, че на 01.07.2015г. е определена мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на обвиняемия предвид наличието на определените в закона предпоставки, а именно от доказателствата по делото до този момент съдът е извел обосновано предположение, че обвиняемия Вълчев е извършител на престъпление по чл. 115 НК, тъй като към този момент са били представени доказателства Към този момент тези обстоятелства, при наличните доказателства, са били достатъчни за съда да приеме обоснованост на предположението за авторството на извършеното деяние, което е мотивирало съда да наложи най-тежката мярка за неотклонение.

Понастоящем след обстоен преглед на доказателствата по делото, съдът намери, че прокуратурата е извършила голяма по обем следствена дейност, в резултат на която не може да бъде даден категоричен отговор за принадлежността на човешките останки към ДНК профила на обявения за жертва на престъплението. Липсват каквито и да било доказателства, относно оръжието на престъплението. Не са открити и доказателства относно мястото на извършване на деянието. Съдът счете, че към момента липсват дори и косвени доказателства, които в съвкупността си и в своята логична последователност да подкрепят наличното обосновано предположение за авторство на престъплението, съществувало към момента когато е постановена мярката за неотклонение задържане под стража. С оглед на това съдът прецени, че не са налице условията на чл. 63, ал. 1 от НПК и по-точно в частта, в която се изисква да е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, в което е обвинен и измени наложената мярка за неотклонение в домашен арест.

Обсъждайки искането на обвиняемия да му бъде наложена мярка за неотклонение подписка, съдът намери, че доколкото прокуратурата не е изменила повдигнатото обвинение и не е прекратила делото срещу обвиняемия, следва да съобрази решението си с тежестта на висящото обвинение, която тежест не предполага постановяването на най-леката мярка за неотклонение.

Определението на Окръжен съд Бургас подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд Бургас. Евентуалното разглеждане на дело там е насрочено за 14.12.2015 г. от 14.00 ч.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук