11 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Пуснаха от ареста двама от задържаните по делото „Гранити”

Новоназначеният състава на Бургаския окръжен съд, с председател Захарин Захариев, замени мярката на Галин Стоев от „задържане под стража” на „домашен арест”. Стоев лежи вече 2, 7 години в ареста по обвинение за поръчителство на убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов.

Вторият подсъдим по делото „Гранити” Нено Стоянов също получи по-леката мярка „домашен арест”. Зад решетките обаче остава третият подсъдим Стоян Колев. Обвиняемите нямат право да обжалват наложените мерки за неотклонение в срок от един месец.

По закон те не могат да бъдат задържани повече от две години, а са в затвора  от 2009г., поясни адвокатът на Галин Стоев Бранимир Балачев.

Съдът не уважи искането му да не бъде даван ход на делото днес. Според него новоназначеният съдебен състав бил незаконен, тъй като отвода на предходния не е станало по надлежния ред.

 До сега делото е прекратявано 4 пъти. През март Апелативният съд в Бургас прекрати съдебното производство и върна делото „Гранити“ за ново разглеждане в Окръжен съд- Бургас. Процесът ще се гледа отново през май на първа инстанция ,  за отстраняване на процесуални нарушения.

Бранимир Балачев: „Много са нарушенията. Много е тънък този процес. Влизаме в четвърти поред обвинителен акт, който няма обяснение относно връзките между лицата и самото престъпление. Очевидно Окръжният съд няма друга правна възможност, освен да даде ход. Надявам се, че накрая ще има опровдадателни присъди“.

 Балачев заяви  още днес, че ще иска видео заснемане на целия процес за да няма манипулация на протокола и да се дисциплинират страните.

Шефът на „Гранити“ Стоян Стоянов бе отвлечен на 6-ти март 2008 година пред жилището си в Бургас. Година и половина по-късно останките му бяха открити в Дюлинския проход.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук