12.6 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Пчеларите от Царево видяха от турските си колеги как се осеменяват изкуствено пчели

Как на практика се извършва процедурата по изкуствено осеменяване при пчелите демонстрира, за първи път пред аудитория, проф. д-р Деврим Оксай от Института по научни изследвания гр.Текирдаг. Това се случи по време на семинар в гр. Пинархисар, Р Турция пред местни пчелари и техните колеги от Царево.

Демонстрацията беше част от проведения от 24 до 26 юни семинар, който е част от дейностите по проект „Обучение в производството на мед”, финансиран от ИПП Програма за Трансгранично сътрудничество България -Турция. Двата дни на събитието преминаха в обмяна на опит, лекции и дискусии посветени на две теми: „Развъждане на пчели майки” и „Изкуствено осеменяване”.

Пчеларите от Царево посетиха и видяха на място как се работи и какви грижи се полагат в пчеларските ферми в района на Пинархисар. Българите се запознаха с производството на мед на три различни типа ферми. Пчеларите от двете страни обмениха опит в производството на мед и начините за увеличаване на пчелните семейства.

Следващата дейност по проекта е провеждането на семинар в Царево, където турските пчелари ще гостуват на колегите си от България и ще се запознаят с местните методи за добиване на мед на място. Семинарът ще бъде по време на десетото юбилейно издание на Фестивал на мановия мед от 01 до 15 август т.г. По проекта ще бъде издаден справочник, в който ще са включени лекциите от двата семинара, информация за сдруженията на пчеларите и информация за пчеларството в двата региона.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук