13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Пчеларите празнуват днес, правят питки и „подрязват“

Днес почитаме великомъченик Прокопий Кесарийски. На този ден се отбелязва и Летният празник на пчеларите, като светецът, наричан още Прокопий Пчелар,е смятан за техен покровител. Божественият произход на пчелата е застъпен в много религии и митологии. Вярва се, че тя е носител на плодородие, мъдрост и трудолюбие, обитава видимия и невидимия свят.

©Снимка: zonaburgas.bg
©Снимка: zonaburgas.bg

Според българските народни представи пчелите са посредници между човека и Бога, а медът, който правят, е благословен и натоварен с магическа лечебна сила. Затова дори злите сили не закачат пчелите, защото също обожават мед. Съществува и поверие, че душите на починалите кръстени деца кръжат под Райското дърво, превърнати в пчели.
За да отбележат празника, стопаните изпълняват ритуал за плодородие. По традиция преди изгрев слънце се приготвят две погачи, наричани „боговици“, в чест на Бога и на св. Прокопий. Пчеларите носят хлябовете при кошерите, прекадяват ги по три пъти, мажат ги обилно с мед.
В Сакар, Странджа и Родопите, пчеларите изпълняват и още един ритуал-„подрязване“, При него се отчупва по парче от всички пчелни пити в кошерите, а парчетата се пазят до следващата година. Вярва се, че медът от тях има магически свойства,и лековит. Вярва се, че медът е символ на Христовото възкресение, защото сълзите, които отронил Исус от кръста, се превърнали в пчели.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук