14.9 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Пчелари от България и Турция горди с успешно приключен проект

Община Царево приключи успешно проект „Обучение в производството на мед“, финансиран от ИПП Програма за Трансгранично сътрудничество България-Турция. Съвместно с партньорите от „Сдружение на пчеларите” гр.Пинархисар, Турция бяха осъществени всички дейности, заложени за изпълнение по проекта.

Бяха проведени срещи и обучения за пчеларите от двата региона, като пчеларите от Царево гостуваха на турските си колеги в дните на семинара в Пинархисар от 24 до 26 юни, а те посетиха българските си колеги на семинара в гр.Царево от 12 до 14 август. По време на семинарите бяха изнесени лекции на различни теми, касаещи проблемите на пчеларството, създаване на пчели-майки, болестите по пчелите и справянето с тях, био-пчеларството, както и възможностите за финансиране на дейността със средства от европейски програми.

Турските и българските пчелари разгледаха ферми, обучаваха се и обмениха опит за различните методи и техники за производство на мед и пчелни продукти от двете страни на границата. По проекта се проведоха начална и финална пресконференции за отразяване напредъка на проекта. Отпечатан бе и Справочник, който е едно полезно помагало за участниците в проекта и хората, които имат интерес в областта на пчеларството.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук